Trimite e-mail | Printeaza
Diverse
16.02.2013

Fundația Konrad Adenauer oferă suport pentru proiectarea unui sistem electronic de informare destinat executorilor judecătorești

Fundația Konrad Adenauer oferă suport pentru proiectarea unui sistem electronic de informare destinat executorilor judecătorești

Ministerul Justiției va beneficia de suportul financiar al Fundației Konrad Adenauer, necesar pentru proiectarea unui sistem electronic de informare destinat executorilor judecătorești, precum și evaluarea cadrului normativ adecvat funcționării acestuia. Un acord în acest sens a fost semnat în cadrul Programului "Statul de Drept în Europa de Sud-Est", gestionat de fundația germană, și vine să sprijine eforturile Ministerului pe dimensiunea e-justiție.

Proiectul urmează să fie elaborat în conformitate cu cerințele ECMP (Enterprise Content Management Platform) - o platformă unică pentru registre electronice care curând va fi pusă la dispoziție de Centrul de Guvernare Electronică, cei 9 mii de euro oferiți ca suport financiar de Fundația Konrad Adenauer urmând să fie folosiți și pentru monitorizarea procesului de configurare a sistemului informațional, dar și pentru instruirea executorilor judecătorești care vor folosi acest sistem. Noul sistem informațional va fi realizat după modelul celor care funcționează în statele baltice, unde formează o bază centralizată de evidență a dosarelor de procedură executorie și de acces la registrele electronice existente. În acest fel, vor fi soluționate mai multe probleme ce țin de accesul executorilor judecătorești la bazele de date, interpelarea acestor baze, crearea și întreținerea arhivei actelor executorii, trasabilitatea acestora, fluxurile de informații difuzate pe hârtie și comunicarea lentă.

Ministrul Justiției, Oleg Efrim, și-a exprimat cu această ocazie recunoștința pentru interesul și disponibilitatea de a se implica activ în sprijinul reformelor promovate în sectorul Justiției, de care dă dovadă Fundația Konrad Adenauer, reiterând deschiderea autorităților Republicii Moldova pe orice domenii și proiecte de interes comun.

În numele Fundației Konrad Adenauer, Thorsten Geissler, reprezentant al Programului "Statul de Drept în Europa de Sud-Est", a apreciat înalt rezultatul eforturilor depuse de Ministerul Justiției pe direcția realizării Strategiei de Reformă a Sectorului Justiției.

Menționăm că Fundația Konrad Adenauer este unul dintre principalii donatori angajați în mecanismul de asistență străină pentru susținerea reformei în sectorul Justiției din Moldova, iar programul său "Statul de Drept în Europa de Sud-Est" a fost conceput cu scopul de a promova dialogul pe teme privind statul de drept în acest spațiu geografic. Acest program are drept obiectiv sprijinirea, într-o manieră susținută, a construcției și consolidării democrației în țările din regiune și se concentrează pe cinci domenii de interes, care sunt Dreptul constituțional și jurisprudența Curții Constituționale, Dreptul procedural, Independența și integritatea justiției, Protejarea drepturilor fundamentale ale omului și ale minorităților, precum și Reconcilierea cu trecutul prin mijloace legale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus