Trimite e-mail | Printeaza
Granturi si burse
12.02.2013

Studenţii au primit un supliment de 20 la sută la bursele lunare

Studenţii au primit un supliment de 20 la sută la bursele lunare

Studenţii de la profilurile agrar, pedagogic şi din medicină din primii ani de studiu au primit un supliment de 20 la sută la bursele lunare, iar în ultimul an vor mai beneficia de un supliment de 20%. În acelaşi timp şi studenţii din ultimul an la celelalte discipline au primit acelaşi supliment de 20% la bursele lor.

Viceministra educaţiei, Loretta Handrabura, a menționat că pînă la începutul anului 2013, bursele în învăţămîntul superior, de categoria I constituiau 655 de lei, de categoria II – 550, de categoria 3 – 510, iar bursa socială - 285 de lei. ”De la 1 ianuarie cuantumul bursei pentru primii ani de studii, de la specialităţile profilurilor pedagogie, agrar şi medical din universităţi şi colegii a fost majorat cu 20 la sută. Pentru studenţii şi elevii din anii absolvenţi ai acestor profiluri, majorarea este de 40%. E o abordare prin care demonstrăm că aceste trei domenii sînt prioritare pentru economia ţării şi de aceasta susţinem studenţii care învaţă la aceste profiluri. Studenţii şi elevii de la celelalte profiluri beneficiază de o majorare de 20% doar în ultimul an de studii”, a spus Loretta Handrabura.

Viceministra a precizat că această abordare derivă şi dintr-o hotărîre de Guvern din 2006, unde sînt stipulate cuantumurile burselor de studii pentru studenţii din învăţămîntul superior, dar şi pentru elevii din învăţămîntul de specialitate, secundar profesional, precum și condițiile de majorare.

Guvernul a decis că suma alocată în anul 2013 acestor majorări la burse să fie de cca 33 mln de lei. „În funcţie de creşterea economică, vom putea discuta pe viitor şi de alte suplimente sau majorări”, a subliniat viceministrul educaţiei.

În prezent, în Republica Moldova sînt circa 20,4 mii absolvenţi ai universităţilor şi 5883 ai colegiilor, 70% dintre aceştia beneficiază de burse, informează un comunicat al Ministerului Educației.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus