Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.02.2013

Conducerea Ministerului Economiei şi reprezentanţii Băncii Mondiale au discutat despre îmbunătățirea mediului de afaceri în Moldova

Conducerea Ministerului Economiei şi reprezentanţii Băncii Mondiale au discutat despre îmbunătățirea mediului de afaceri în Moldova

”Nu mai putem opera cu retuşuri. Avem nevoie de un salt în calitatea mediului de afaceri”, a declarat astăzi, în cadrul şedinţei de lucru cu reprezentanţii Băncii Mondiale, viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministru al Economiei.

Ședința s-a desfășurat în incinta Ministerului Economiei și a fost dedicată discuțiilor pe marginea notei de concept al studiului Băncii Mondiale „Priorităţile de politici pentru dezvoltarea sectorului privat”, ale cărui rezultate  vor servi ca repere pentru elaborarea ”Strategiei de parteneriat cu ţara pentru 2014-2017”. Principalele subiecte abordate în cadrul ședinței au fost: facilitarea accesului la finanțare, accelerarea reformei regulatorii și sporirea competitivității intreprinderilor.
 
Vorbind despre îmbunătățirea mediului de afaceri, ministrul Economiei s-a referit la principalele constrângeri în dezvoltarea mediului de afaceri, identificate împreună cu antreprenorii și a enunțat prioritățile de politici care vor ameliora situația în acest domeniu. În opinia lui Valeriu Lazăr continuarea reformei regulatorii este imperativă pentru îmbunătățirea mediului de afaceri, obiectivul inerent fiind și sporirea competitivității atât al economiei per ansamblu, cât și la nivelul întreprinderilor. De asemenea, rămâne un imperativ sporirea accesului la finanţe a intreprinderilor, inclusiv prin instituirea unui sistem de garantare a creditelor sau a unei linii de credit dedicate, dar și flexibilizarea pieții muncii, precum și restructurarea administrării fluxurilor comerciale externe.­
 
”Nu mai putem opera cu retușuri. Avem nevoie de un salt în calitatea mediului de afaceri. De aceea trebuie să ne focusăm pe politici țintite pe eliminarea constrângerilor majore concrete, reclamate de antreprenori și pe sporirea competitivității” – a afirmat Valeriu Lazăr.
 
În cadrul ședinței ministrul Economiei a propus reprezentanților Băncii Mondiale să extindă preocuparea față de competitivitatea intreprinderilor în Proiectul Strategiei de Parteneriat cu țara, inclusiv prin iniţierea proiectelor care ar avea ca obiectiv creşterea capacităţilor de management al afacerii (analiza financiar-economică, planificare, marketing etc.) și a solicitat continuarea componentei de „Acces la finanţare” din cadrul proiectului „Ameliorarea Competitivităţii” prin intermediul unui proiect nou, care să presupună o linie de credit pentru întreprinderi sau schemă de garantare a creditelor.
 
Potrivit Ministerului Economiei, reprezentanții Băncii Mondiale au susținut viziunea Ministerului Economiei asupra priorităţilor de politici în domeniul îmbunătățirii mediului de afaceri în RM. La elaborarea studiului echipa Băncii va sintetiza informaţia referitor la situaţia financiar-economică a întreprinderilor private autohtone prin instrumentul de analiză - Business Development and Dynamics Tool, Republica Moldova fiind printre primele ţări unde va fi utilizat acest instrument. De asemenea, studiul Băncii Mondiale va aborda, la solicitarea Ministerului Economiei, și subiectul sporirii competitivității companiilor locale în contextul semnării și intrării în vigoare a Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus