Trimite e-mail | Printeaza
Economie
04.02.2013

Ministerul Economiei a lansat ultima rundă de consultări publice asupra proiectului Strategiei inovaţionale a Republicii Moldova pentru perioada 2013-2020 "Inovaţii pentru competitivitate"

O economie sustenabilă bazată pe inovaţii şi competitivitate, construită pe parteneriate productive dintre sfera cercetare-dezvoltare şi mediul de afaceri – aceasta este viziunea expusă de Ministerul Economiei în proiectul Strategiei inovaţionale a Republicii Moldova pentru perioada 2013-2020 "Inovaţii pentru competitivitate", expusă pentru consultări publice pe site-ul Ministerului Economiei.

Proiectul Strategiei Inovaționale elaborat de Ministerul Economiei vine să realizeze prioritatea privind dezvoltarea economiei inovaţionale, reflectată în Programul Guvernului Republicii Moldova „Integrarea Europeană: Libertate, Democraţie, Bunăstare” pentru anii 2011-2014 în care sunt stabilite obiectivele de dezvoltare a economiei bazate pe investiţii, inovaţii şi competitivitate, de creştere economică prin cooperarea ştiinţei, inovării şi transferului tehnologic cu mediul de afaceri. Implementarea Strategiei presupune accelerarea dezvoltării sistemului inovaţional al Republicii Moldova prin atragerea în procesele de inovare a mijloacelor financiare interne publice şi private, precum şi a celor externe.

Scopul Strategiei este de a asigura un cadru consistent de politici ce vor contribui la sporirea competitivității țării la nivel regional și la edificarea unei economii bazate pe cunoaștere, prin dezvoltarea capitalului uman, prin consolidarea capacităților firmelor moldovenești de a absorbi, genera și difuza inovații și prin interconectarea mai strânsă a acestora cu centrele universitare și de cercetare. În ţările prospere, mai mult de 70% din creşterea PIB se realizează în baza  tehnologiilor inovaţionale. De aici rezultă, că inovaţiile şi transferul de tehnologii, antreprenoriatul bazat pe cunoştinţe sunt rezerve esenţiale şi, practic, inepuizabile de dezvoltare a unei ţări.

Strategia evaluează situaţia actuală şi potenţialul de dezvoltare în sfera inovării prin analiza punctelor tari, punctelor slabe, a oportunităţilor şi riscurilor, identifică priorităţile strategice în sfera de inovare. Societatea noastră dispune de capacități bune de asimilare, copiere, reproducere, re-inginerie și optimizare a inovațiilor existente, dar are încă puține capacități de generare a inovațiilor noi la scară globală. De asemenea, documentul acoperă întregul spectrul de inovații, care include atât inovațiile externe, cât și cele interne, generate de sectorul privat și public.

Strategia va fi implementată pe baza Planului de Acțiuni, care va fi revizuit și ajustat periodic. Aceasta va permite corectarea unor eventuale măsuri și acțiuni, în dependență de schimbările care se pot produce în cadrul general de politici și de resurse. Implementarea Strategiei presupune alocarea a circa 1,6 miliarde lei pentru întreaga perioadă de implementare (a.a.2013-2020), care nu constituie mijloace suplimentare celor care în prezent sunt alocate pentru sfera de cercetare și inovare, ci, o distribuție mai judicioasă a resurselor existente și planificate. Proiectul Strategiei a fost discutat şi aprobat (în luna decembrie a.2012) în cadrul Colegiului Ministerului Economiei, totodată consultat cu reprezentanţii Academiei de Ştiinţe a Moldovei, Agenţiei pentru Inovare şi Transfer Tehnologic, Institutului Economie, Finanţe şi Statistică.

În urma implementării Strategiei către anul 2020 dezvoltarea economică a țării se va baza pe un sistem inovațional național compus din firme inovatoare şi competente, conectate în cadrul unor parteneriate inovaționale cu universități și centre de cercetare naționale și străine. Impactul economic al sistemului inovațional se va reflecta prin mai multe locuri noi de muncă, venituri mai mari și exporturi mai competitive.

Pentru o participare mai activă în procesul decizional puteți accesa aici proiectul Strategiei Inovaționale.

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus