Trimite e-mail | Printeaza
Economie
31.01.2013

Banca Naţională a Moldovei monitorizează îndeaproape, în ultimii trei ani, operaţiunile Băncii de Economii

Banca Naţională a Moldovei monitorizează îndeaproape, în ultimii trei  ani, operaţiunile Băncii de Economii

Banca Naţională a Moldovei monitorizează îndeaproape, în ultimii trei  ani, operaţiunile Băncii de Economii S.A.. Problemele acesteia au apărut din cauza volumului mare de credite neperformante acordate în special în anii 2010, 2011 şi prima jumătate a anului 2012. Banca Naţională a avertizat în mod oficial de nenumărate ori reprezentanţii Statului din Consiliul Băncii de Economii S.A despre neregulile identificate în activitatea de creditare a acesteia şi riscurile de pierderi semnificative aferente.

Banca Naţională cere ferm noului Consiliului al Băncii de Economii S.A şi acţionarilor băncii să întreprindă măsuri hotărâte pentru redresarea situaţiei băncii şi protejarea intereselor clienţilor acesteia. Măsurile de remediere în cauză, cuprind, dar nu se limitează la: colectarea susţinută a creditelor restante, executarea neîntârziată a gajului aferent creditelor neperformante, accelerarea vânzării activelor luate deja în posesie în schimbul creditelor nerambursate şi recapitalizarea băncii, printr-o majorare a capitalului social.
 
În acelaşi timp, creditele compromise ale Băncii de Economii S.A şi practica de creditare anterioară trebuie sa fie investigate de organele abilitate de anchetă, pentru a trage la răspundere persoanele implicate şi a preveni producerea unor astfel de situaţii în viitor.

Deşi Banca de Economii S.A se confruntă cu probleme de calitate a portofoliului de credite, aceasta menţine o lichiditate sporită, mult peste media în sistemul bancar, ceea ce îi permite să-şi continue activitatea în condiţii normale şi să-şi onoreze toate obligaţiile, informează Serviciul de presă al Băncii Naţionale a Moldovei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus