Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2013

Misiunea Fondului Monetar Internațional va sosi în Moldova în perioada 27 februarie – 7 martie

Misiunea Fondului Monetar Internațional va sosi în Moldova în perioada 27 februarie – 7 martie

Prim-ministrul a anunțat în cadrul ședinței de astăzi a Guvernului că Misiunea de evaluare a Fondului Monetar Internațional, care urma să vină  în Republica Moldova la începutul lunii februarie, și-a transferat vizita pentru perioada 27 februarie - 7 martie, 2013. Vlad Filat a solicitat implicarea activă a instituțiilor responsabile în pregătirea către această vizită.

Misiunea FMI în ultima sa vizită de evaluare în Moldova, în noiembrie 2012, a convenit cu Guvernul Moldovei asupra extinderii programului de lucru cu trei luni, chiar dacă actualul program urma să expire în ianuarie 2013.

Conform prevederilor Acordului semnat cu FMI, Republica Moldova se angajease să pună accent „Pe menţinerea stabilităţii macroeconomice, consolidarea finanţelor publice, accelerarea reformelor structurale în vederea susţinerii strategiei bugetar-fiscale şi promovării creşterii, precum şi consolidării stabilităţii sectorului financiar”. În acelaşi timp, documentul se referă şi la adoptarea Cadrului Bugetar pe Termen Mediu pentru anii 2013-2015, care ar prevedea un deficit bugetar de 0,75 la sută din PIB. Misiunea FMI a mai solicitat ca fondul de salarii şi cheltuielile pentru bunuri şi servicii să fie plafonate, iar cheltuielile capitale să fie majorate până la 6,25 la sută din PIB.

Banca Naţională a Moldovei s-a angajat să relaxeze în continuare politica monetară, în contextul perspectivelor de diminuare a riscurilor inflaţioniste. Acordul prevedea şi faptul ca Guvernul să reactiveze contractul de privatizare şi să solicite consultantului de privatizare să întocmească un plan de acţiuni şi un grafic de privatizare a Băncii de Economii. Reprezentanţii FMI au cerut Guvernului de la Chişinău ca până la sfârşitul lunii martie 2012 să reducă numărul obiectelor care nu vor fi supuse privatizării şi să extindă lista companiilor supuse privatizării, iar Ministerul Economiei trebuia să vină cu o foaie de parcurs pentru introducerea participării private în compania Moldtelecom.

Actualul Program de lucru cu FMI a fost semnat pentru o perioadă de trei ani şi a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. În cadrul programului, FMI a acordat Republicii Moldova un credit în valoare de 369,6 milioane de dolari.

 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus