Trimite e-mail | Printeaza
Economie
30.01.2013

Agenţia pentru Cooperare Internaţională a Japoniei va acorda R.Moldova un grant pentru utilizarea efectivă a combustibilului din biomasă

Agenţia pentru Cooperare Internaţională a Japoniei va acorda R.Moldova un grant pentru utilizarea efectivă a combustibilului din biomasă

Astăzi, Vasile Bumacov a avut o întrevedere cu membrii Echipei JICA (Draft Report Explanation Team),  condusă de  Hideaki Matsuoka, vicedirector, secţia 2, Managementul Mediului, din cadrul Departamentului Mediu Global al JICA (Agenţia pentru Cooperare Internaţională a Japoniei).

Echipa este abilitată  pentru pregătirea lansării în Moldova a Proiectului privind utilizarea efectivă a combustibilului din biomasă.

În cadrul întrevederii au fost prezentate şi discutate rezultatele Raportului final asupra proiectului menţionat, aspecte tehnice şi  de inginerie, orarul lucrărilor, suportul Părţii japoneze şi contribuţia Părţii moldave pentru implementarea eficientă a acestuia.

Partea japoneză va acorda Republicii Moldova un grant pentru implementarea proiectului menţionat. În acest sens, urmează semnarea unui Acord de grant.

Proiectul are ca obiective reducerea costurilor pentru energie, implementarea unui sistem de încălzire durabil şi îmbunătăţirea condiţiilor de trai în comunităţile rurale din Moldova, prin crearea fabricii de producere a peleţilor şi boilerelor de încălzire cu peleţi fabricaţi din deşeuri agricole.

În cadrul Proiectului vor fi achiziţionate sisteme de încălzire cu biomasă, îndeosebi pentru instituţiile de învăţămînt (şcoli primare în comunităţile rurale din Moldova), acordînd asistenţa tehnică necesară pentru asigurarea funcţionalităţii şi întreţinerii lor, informează un comunicat al MAIA.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus