Trimite e-mail | Printeaza
Politic
30.01.2013

Întrevederea Viceprim-ministrului Eugen Carpov cu reprezentantul politic in reglementarea transnistreana din partea Tiraspolului

Întrevederea Viceprim-ministrului Eugen Carpov cu reprezentantul politic in reglementarea transnistreana din partea Tiraspolului

Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut ieri, 29 ianuarie 2013, la sediul Ambasadei Ucrainei la Chişinău, prima întrevedere de lucru din acest an cu reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski. La întâlnire au participat şi reprezentanţii mediatorilor şi observatorilor din cadrul procesului de negocieri în formatul „5+2”.

În debutul întrevederii, Viceprim-ministrul Eugen Carpov a salutat preluarea Preşedinţiei OSCE în anul 2013 de către Ucraina, manifestându-şi speranţa că Ucraina va rămâne şi în continuare un partener fidel procesului de reglementare a conflictului transnistrean. Totodată, oficialul a apreciat înalt vizita în Republica Moldova a Ministrului afacerilor externe al Ucrainei, Leonid Kojara, în cadrul căreia a fost subliniată necesitatea conjugării eforturilor tuturor partenerilor în scopul avansării negocierilor în formatul “5+2”.

Subiectul central al discuţiei l-au constituit pregătirile pentru runda de negocieri în formatul „5+2”, care se va desfăşura în februarie 2013 la Lvov, Ucraina. Totodată, a fost discutată posibilitatea organizării unei întâlniri dintre Prim-ministrul Republicii Moldova, Vladimir Filat, şi liderul de la Tiraspol, Evgheni Şevciuk.

Un accent special în cadrul şedinţei a fost pus pe soluţionarea problemelor existente în domeniul social-economic. Reprezentanţii politici au subliniat importanţa apropierii în această sferă atât pentru agenţii economici, cât şi pentru populaţia de pe cele două maluri ale Nistrului.

În vederea avansării pe subiecte tehnice din sfera economică, Viceprim-ministrul Eugen Carpov a reiterat conceptul înaintat anterior Tiraspolului cu privire la crearea unei platforme unice de interacţiune. „Crearea spaţiului economic unic pe ambele maluri este considerat drept parte importantă a procesului de reglementare a conflictului transnistrean, care ar facilita soluţionarea diverselor probleme tehnice în activitatea agenţilor economici de pe ambele maluri ale Nistrului”, a menţionat dl. E. Carpov.

De asemenea, reprezentanţii politici au examinat un document privind măsurile iniţiale de asigurare a libertăţii circulaţiei, ambii interlocutori subliniind importanţa asigurării acestui drept în contextul consolidării încrederii între Chişinău şi Tiraspol. În acest sens, a fost abordată crearea unei baze de date pentru unităţile de transport din regiune şi problema plăcuţelor de înmatriculare pentru acestea, care să corespundă standardelor şi cerinţelor internaţionale. Participanţii au convenit ca experţii de pe cele două maluri să elaboreze un mecanism tehnic de conlucrare.

La finele întrevederii partenerii internaţionali au declarat disponibilitatea să acorde suportul şi asistenţa necesară în vederea impulsionării dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol pe problemele discutate, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus