Trimite e-mail | Printeaza
Economie
28.01.2013

Producția agricolă s-a comprimat cu 22,4%, în anul 2012 față de anul precedent

Producția agricolă s-a comprimat cu 22,4%, în anul 2012 față de anul precedent

Potrivit Biroului Național de Statistică, micşorarea producţiei globale agricole a fost determinată de scăderea accentuată a producţiei vegetale - cu 32,6%, producţia animalieră marcînd o descreştere  cu 1,1%.

Analiza impactului diferitor tipuri de producţie asupra ritmului volumului fizic al producţiei agricole în anul 2012 faţă de anul 2011 indică, că influenţa negativă mai semnificativă a avut-o descreşterea  producţiei de cereale şi leguminoase boabe cu 51,1%, cartofi – cu 48,1%, legume – cu 36,7%, floarea soarelui – cu 30,9%, struguri – cu 15,3%, care a generat micşorarea producţiei globale agricole, corespunzător, cu 9,4%, cu 2,8%, cu 2,3%, cu 2,4% şi cu 2,2%.

În anul 2012 ponderea producţiei vegetale în total producţia agricolă a constituit 59% (în anul 2011 – 68%), din care de cereale şi leguminoase boabe – 11,6% (18,4%), culturi tehnice – 10,3% (12,0%), cartofi, legume şi bostănoase – 10,0% (13,6%), fructe, nuci şi pomuşoare – 5,0% (4,3%), struguri – 15,8% (14,4%). Producţiei animale i-a revenit 41% (în anul 2011 – 32%), din care de vite şi păsări – 24,8% (18,7%), lapte – 11,2% (9,2%), ouă – 4,2% (3,6%). Descreşterea  producţiei vegetale (şi respectiv a  ponderii acesteia în total producţia agricolă) în anul 2012 faţă de anul precedent a fost generată de scăderea roadei medii la toate culturile agricole în urma impactului condiţiilor meteorologice extrem de nefavorabile a anului trecut (secetei). Astfel, producţia medie la un hectar de porumb a scăzut de 2,7 ori, de grîu – de 1,7 ori, de soia, cartofi, floarea soarelui – de cîte 1,6 ori, de orz - de 1,5 ori, de legume – de 1,4 ori.

Descreşterea producţiei animale (cu 1,1%) a avut loc datorită diminuării volumului producţiei de ouă (cu 16,0%) şi de lapte (cu 5,6%) în gospodăriile populaţiei în rezultatul micşorării atît a şeptelului mediu anual de vaci şi păsări, cît şi scăderii productivităţii acestora.

Situaţia în profil pe categorii de gospodării indică, că 32% din volumul producţiei globale agricole revin întreprinderilor agricole, 17% – gospodăriilor ţărăneşti (de fermier), 51% – gospodăriilor populaţiei. Ponderea înaltă a gospodăriilor populaţiei în producţia agricolă este determinată în special de cota importantă a producţiei animale în aceste gospodării (circa 78% din total producţia zootehnică pe ţară).

În anul 2012, ca şi în anii precedenţi, întreprinderile agricole au produs partea principală a volumului de sfeclă de zahăr – 89%, rapiţă – 87%, tutun – 76%, cereale şi leguminoase pentru boabe (exclusiv porumb) - 74%, soia – 72% şi floarea soarelui – 70%. Totodată, 83% din volumul total de cartofi şi legume, 81% de porumb pentru boabe,  78% de struguri,  97% de lapte, 73 %  de carne, 62%  de ouă au fost produse de gospodăriile populaţiei şi cele ţărăneşti (de fermier).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus