Trimite e-mail | Printeaza
Politic
23.01.2013

Rezultatele celei de-a 14-a runde de negocieri a Acordului de Asociere RM-UE

Rezultatele celei de-a 14-a runde de negocieri a Acordului de Asociere RM-UE

În perioada 21-22 ianuarie 2013, la Chişinău a avut loc cea de-a 14-a rundă de negocieri a Acordului de Asociere între Republica Moldova şi UE.  Delegaţia RM a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, iar cea din partea UE de Directorul în cadrul Serviciului European al Acţiunii Externe, Gunnar Wiegand.

Potrivit MAEIE, în cadrul negocierilor, părţile au avansat considerabil în definitivarea textului Acordului de Asociere, fiind finalizate practic negocierile prevederilor capitolului Justiţie, Libertate şi Securitate. Astfel, au mai rămas a fi convenite doar clauzele ce vizează circulaţia cetăţenilor RM în UE, care sunt corelate cu evoluţiile din cadrul Dialogului RM-UE în domeniul vizelor.

De asemenea, au continuat negocierile asupra Preambulului Acordului în cadrul cărora părţile au convenit asupra mai multor prevederi.

Un alt subiect al discuţiilor l-au constituit prevederile Acordului privind Monitorizarea implementării Acordului şi procedurile ce vor fi aplicate în acest sens, în mod special în cazul armonizării legislaţiei RM la cea a UE. Totodată, a fost efectuat un schimb de viziuni asupra modalităţilor de punere în aplicare provizorie a Acordului, ţinând cont de procedurile de ratificare îndelungate prin care va trebui să treacă.

Concomitent, RM şi UE vor începe să elaboreze Agenda de Asociere care se va baza pe prevederile deja negociate ale Acordului şi va constitui o foaie de parcurs pentru realizarea priorităţilor Acordului de Asociere.

Următoarea rundă de negocieri a Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor privind crearea unei Zone de Comerţ Liber Aprofundat şi Cuprinzător cu UE, va avea loc la Bruxelles, în luna martie 2013.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus