Trimite e-mail | Printeaza
Social
21.01.2013

În anul 2013 mai multe familii vulnerabile vor putea beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului

În anul 2013 mai multe familii  vulnerabile vor putea beneficia de ajutor pentru perioada rece a anului

La 18 ianuarie  curent,  în Monitorul Oficial a fost publicată modificarea la Legea nr. 133-XVI cu privire la ajutorul social care prevede că de la 1 ianuarie 2013 este majorat coeficientul aplicat la calcularea minimului garantat de stat pentru perioada rece a anului de la 1,4 la 1,6.

Aceasta presupune că un număr mai mare de familii cu venituri mici se vor putea adresa după ajutor pentru perioada rece a anului . Conform legislației Republicii Moldova ajutorul  pentru perioada rece a anului  se stabileşte familiilor care au un venit global mai mic decît nivelul venitului lunar minim garantat majorat de 1,6 ori. Astfel,  acest venit minim la ora actuala constituie 640 lei X 1,6 = 1024 lei pentru un membru matur al familiei.
 
Ajutorul pentru perioada rece a anului ca și ajutorul social se calculează și se oferă din luna cînd a fost depusă cererea la asistentul social comunitar. Astfel, Ministerul Muncii, Protecței Sociale și Familiei atenționează populația  care încă nu au depus cererea de solicitare, pot să o facă în timpul cel mai apropiat, pentru a beneficia de această prestație cît mai curînd.

Pentru a solicita ajutor pentru perioada rece a anului, familia depune o cerere la asistentul social din primăria localităţii sale. Ulterior, Direcţia/Secţia raională asistenţă socială şi protecţie a familiei, în baza datelor declarate de familie în cerere, decide asupra dreptului de a beneficia de acest ajutor.

Amintim că ajutorul pentru perioada rece a anului a fost introdus din ianuarie 2011. Introducerea acestei prestații, adițional ajutorului social, marchează  trecerea de la abordarea categorială (sistemului de compensaţii nominative) la sistemul de asistenţă socială bazat pe testarea veniturilor reale şi evaluarea necesităţilor solicitanţilor cu majorarea cuantumului venitului lunar minim garantat al familiilor vulnerabile şi fortificarea sistemului de ajutor social, precum și eficientizarea sistemului de prestații sociale. 

Ajutorul pentru perioada rece este oferit pentru lunile noiembrie, decembrie, ianuarie, februarie, martie. Prestația de ajutor pentru perioada rece 2012-2013 este stabilit în mărime de 200 de lei lunar.

Se preconizează că  în cazul încadrării a 100% din potențialii beneficiari,  de ajutor pentru perioada rece a anului 2012-2013 vor beneficia circa 110 mii de familii defavorizate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus