Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.01.2013

Ministerul Economiei a lansat ”Economic Diplomatic Club”

Ministerul Economiei a lansat ”Economic Diplomatic Club”

Ministerul Economiei a lansat o platformă de comunicare cu responsabilii de domeniul economic din cadrul misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale de profilul economic, acreditate în Republica Moldova în vederea asigurării unui schimb permanent de informații cu caracter economic și comercial. Platforma de dialog, numită ”Economic Diplomatic Club”, este deschisă pentru toate instituțiile interesate, va avea un format flexibil și va fi coordonată de Organizația pentru Atragerea Investițiilor și Promovarea Exporturilor (MIEPO), care va servi și drept punct de contact pentru toate solicitările de informații necesare pentru investitorii și partenerii comerciali străini.

”Pe lângă discuțiile tehnice privind oportunitățile investiționale și comerciale, Economic Diplomatic Club ne oferă posibilitatea să beneficiem de expertiza tuturor diplomaților prezenți în RM și de informații privind evoluțiile din țările pe care le reprezintă, de exemplu ce acțiuni se întreprind de Guvernele pe care le reprezintă pentru depășirea problemelor din economia mondială”, a declarat viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, care a prezidat ședința. Potrivit lui Lazăr, la ședințele Clubului sunt invitați și reprezentanții agențiilor de dezvoltare străine și locale pentru a coordona inițiativele, a discuta necesităţile de finanţare, posibilităţile de obţinere a asistenţei externe suplimentare, precum și pentru a prelua bunele practici în domenii ca atragerea investițiilor, promovarea exporturilor, sporirea competitivității, eficiența energetică, etc., de la exponenții acelor state care au obținut rezultate notabile în sectoarele de interes pentru Republica Moldova.

Inițiativa a fost susținută de cei peste 30 de reprezentanți ai misiunilor diplomatice și organizațiilor internaționale, printre care ambasadori, consilieri economici și politici, salutând posibilitatea de a avea un punct unic de contact la MIEPO, unde se pot adresa pentru a soluționa problemele investitorilor cu anumite instituții de stat, solicita informații privind parteneri locali pentru companiile străine, clarifica aspecte juridice etc. Totodată, au fost oferite sugestii practice privind organizarea și stabilirea temelor spre discuție, inclusiv solicitarea de a avea posibilitatea de a discuta pe această platformă permanentă cu conducătorii instituțiilor de profil economic.

MIEPO va colecta de la consilierii economici și comerciali ai Ambasadelor străine temele ce reprezintă interes pentru a forma agenda discuțiilor. Totodată, diplomaților li s-au solicitat contacte ale companiilor din țările vizate care au o prezență în regiune, pentru a le invita să investească și în Republica Moldova. După definitivarea agendei, ședințele Clubului se vor desfășura cu regularitate pe bază lunară, diplomații urmând să viziteze și obiective investiționale concrete, cum ar fi zonele economice libere, Portul internațional liber de la Giurgiuești etc.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus