Trimite e-mail | Printeaza
Social
18.01.2013

Declaraţiile ministrului Andrei Usatîi în cadrul briefing-ului din 18 ianuarie

Declaraţiile ministrului Andrei Usatîi în cadrul briefing-ului din 18 ianuarie

Astăzi, 18 ianuarie, ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a susţinut un briefing privind acuzaţiile făcute în ultimele zile în adresa lui, informează un comunicat al Ministerului Sănătății.

Andrei Usatîi s-a referit la insinuările precum că au fost descoperite mai multe demersuri semnate de ministrul Sănătăţii, adresate Camerei de Licenţiere. În acest context, Andrei Usatîi a menţionat că scrisorile Ministrului Sănătății adresate Camerei de Licențiere au urmărit doar singurul scop - asigurarea accesului populației Republicii Moldova la medicamente eficiente, calitative și sigure, precum și apropierea serviciilor farmaceutice de cetățean (ceea ce reiese inclusiv din prevederile legislației în vigoare, precum și din conținutul scrisorilor).

„O precizare importantă, care aş vrea să ajungă şi la urechile celor care au venit cu diferite acuzaţii nefondate, este că eu, în calitate de ministru, nu am semnat vre-un ordin privind eliberarea licențelor de activitate farmaceutică. Licențele au fost eliberate de Camera de Licențiere în baza hotărârilor judecătorești definitive”, a adăugat ministrul Sănătăţii.

Totodată, în cadrul briefing-ului de astăzi, Andrei Usatîi s-a pronunţat despre acuzaţiile în adresa sa vis-a-vis de lipsa unui plan naţional de amplasare a farmaciilor.

„Vreau să vă comunic şi Dvs., dar şi celor care au venit cu acuzaţiile respective, că Planul Național de amplasare a farmaciilor urma a fi aprobat de Parlamentul RM, ceea nu a fost făcut pînă în prezent. În situația respectivă, eu, ca ministru, am acționat pentru ameliorarea situației prin prisma sarcinilor trasate prin legislația în vigoare, care prevede că rolul sistemului ocrotirii sănătății este de a asigura, la nivel naţional, accesul populaţiei, prin intermediul sistemului de asistenţă cu produse medicamentoase, la medicamente de bună calitate, eficiente şi inofensive”, a declarat ministrul Usatîi.

În acelaşi context, ministrul Sănătăţii a declarat că parteneriatul public privat care a fost instituit în vederea îmbunătăţirii condiţiilor de la Spitalul Clinic Republican a fost avizat pozitiv de către toate instituţiile competente ale statului.

„Reprezentantul CNA a recunoscut că nu există nici un suspect, că nu există nici un prejudiciu şi că totul are la bază o presupunere, precum că ceva s-ar putea întâmpla în viitor. Cu acelaşi succes, CNA putea să iniţieze o investigaţie pe oricine în această ţară, presupunând că mâine s-ar putea întâmpla ceva! Eu nu ştiu unde vom ajunge dacă organele statului vor avea la baza acţiunilor lor doar presupuneri! Dar, mă rog, nu eu sunt acel care trebuie să dea calificative activităţii unor astfel de organe”, a subliniat ministrul Sănătăţii.


Astfel, ministrul Sănătăţii Andrei Usatîi şi-a expus poziţia sa oficială în legătură cu toate acuzaţiile aduse la adresa lui în ultimul timp şi a concretizat că va continua să activeze pentru perfecţionarea sistemului şi pentru ca cetăţenii să beneficieze de servicii de asistenţă medicală de calitate.

„În ce mă priveşte, eu am un singur interes – ca domeniul căreia i-am dedicat cea mai mare parte a vieţii mele să se dezvolte în continuare în beneficiul cetăţenilor Republicii Moldova. Şi ţin să le transmit pe această cale tuturor acelor care şi-au făcut o ocupaţie din a lovi în ministrul Usatîi şi în sistemul de sănătate, în general,  că eu, spre deosebire de alţii, nu mă ţin de funcţii”, a adăugat în încheiere ministrul Usatîi.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus