Trimite e-mail | Printeaza
Economie
03.01.2013

De la 1 februarie 2013, RCA si Carte Verde se vor emite doar electronic

De la 1 februarie 2013, RCA si Carte Verde se vor emite doar electronic

Incepand cu 1 februarie 2013, politele de asigurare obligatorii de raspundere civila auto - RCA si Carte Verde, se vor putea emite doar electronic, potrivit Hotararii nr. 50/8 a CNPF din 30 noiembrie 2012 publicata in Monitorul Oficial la data de 7 decembrie 2012. Toate politele de asigurare eliberate pana la 30 ianuarie 2013, dar neprelucrate electronic sunt valabilie pana la data expirarii perioadei de asigurare.

Potrivit Hotararii, atat procesarea cererilor de emitere a politelor, cat si comunicarea de catre asiguratori a informatiilor privind contractele de asigurare, respectiv a informatiilor privind dosarele de dauna asociate acestora, vor fi prelucrate si transmise doar in regim online catre baza unica de date a CNPF, prin intermediul Sistemului informational automatizat de stat denumit - "RCA Data".

Potrivit autoritatii de supraveghere, dupa 1 februarie 2013, nu vor fi permise abateri de la aceasta Hotarare, singurul caz care face exceptie de la regula putandu-se produce pe fondul "deconectarii in masa a energiei electrice pe teritoriul adiacent punctului de lucru al retelei de vanzari a asiguratorului, precum si din cauza defectarii Sistemului din vina Comisiei Nationale a Pietei Financiare, exceptand defectarea canalelor securizate de transfer de date dintre sediul central al asiguratorului si punctele de lucru ale retelei sale de vanzari, inclusiv ale agentilor si brokerilor de asigurare".

Dar si in acest caz exceptional, toate informatiile urmeaza a fi introduse in Sistemul informational automatizat de stat RCA Data "pe parcursul urmatoarelor 24 de ore din momentul restabilirii capacitatii de lucru a Sistemului", scrie xprimm.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus