Trimite e-mail | Printeaza
Politic
21.12.2012

Delegaţia transnistreană în CUC subminează mecanismul existent de pacificare

Principalele subiecte pe agenda şedinţei Comisiei Unificate de Control (CUC) din 20 decembrie 2012 au vizat incidentul din 5 decembrie curent, în rezultatul căruia pacificatorii Republicii Moldova au fost reţinuţi de către calaboratorii structurilor de forţă de la postul neautorizat de control amplasat lângă loc. Slobozia, precum şi subiectul realizării deciziei protocolare aprobate în cadrul şedinţelor extraordinare ale CUC din 10, 11, 13 ianuarie 2012.

Discuţiile pe marginea incidentului din 05 decembrie au demarat în cadrul CUC la 13 decembrie curent, iniţial delegaţia transnistreană refuzând categoric includerea acestuia pe agenda şedinţei. La insistenţa delegaţiei Republicii Moldova, subiectul în cauză a fost introdus pe ordinea de zi, fapt ce a permis examinarea şi elucidarea circumstanţelor incidentului în cadrul CUC.

De asemenea, delegaţia Republicii Moldova şi-a exprimat îngrijorarea în legătură cu înmulţirea cazurilor de reţinere a pacificatorilor în Zona de Securitate de către reprezentanţii structurilor de forţă transnistrene. Astfel, a fost atrasă atenţia delegaţiilor că se încalcă angajamentele convenite în cadrul CUC, prin crearea obstacolelor neântemeiate în circulaţia liberă a pacificatorilor în Zona de Securitate, fapt ce împiedică îndeplinirea adecvată a sarcinilor şi obiectivelor stabilite pentru mecanismul de pacificare în regiunea transnistreană a Republicii Moldova. Totodată, s-a menţionat că a.n. post de control de lângă loc. Slobozia şi feribotul peste r. Nistru sunt neautorizate, instituite recent cu încălcarea multiplelor decizii şi apeluri ale CUC, ce prevăd expres abţinerea părţilor de la crearea noilor posturi de control în Zona de Securitate.

Delegaţia moldovenească relevă că acţiunile în cauză pot genera noi tensiuni în Zona de Securitate şi diminuiază eficienţa operaţiunii de pacificare. Acţiunile neconstructive ale a.n. structuri de forţă transnistrene scot în evidenţă deficienţele mecanismului de pacificare şi incapacitatea de a reacţiona prompt la soluţionarea problemelor în Zona de Securitate. Astfel, poate fi menţionată continuarea practicii de încălcare a deciziilor CUC de către reprezentanţii de la Tiraspol prin sporirea cazurilor de blocare a deplasării observatorilor militari pentru fixarea diverselor incidente în Zona de Securitate, inclusiv a celui din 05 decembrie 2012, prin care este subminat rolul operaţiunii de pacificare.

În acest context, a fost reiterat apelul pentru îndeplinirea plenară a angajamentelor asumate în cadrul mecanismului de pacificare de către toate părţile implicate, în vederea asigurării ordinii şi stabilităţii în Zona de Securitate, informează Biroul pentru reintegrare .

cuvinte-cheie:

Comentarii (1)

 

Sus