Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.12.2012

În cadrul programului Pare 1+1 au fost semnate 124 contracte de finanţare în sumă de 76 mil. lei

În cadrul programului Pare 1+1 au fost semnate 124 contracte de finanţare în sumă de 76 mil. lei

Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul ședinței Comitetului de supraveghere a  Programului-pilot de atragere a remitenţelor în economie  „PARE 1+1” pentru anii 2010-2012 au fost prezentate  rezultatele desfășurărui acestui program. Până în prezent, ODIMM – instituția responsabilă de implementarea Programului – a încheiat cumulativ, 124 contracte de finanţare nerambursabilă  cu antreprenori de pe întreg teritoriul republicii, care planifică efectuarea investiţiilor în valoare totală de peste 76,2  mil. lei, în industrie, agricultură, construcţii, servicii etc., suma granturilor acceptate de Comitetul de Supraveghere constituind 22,57  mil. lei. Astfel, un leu investit de stat atrage investiţii private de peste 3 lei.

În raportul ODIMM se precizează că de surse din Programul „PARE 1+1” au beneficiat lucrători migranţi moldoveni, care au muncit în 29 de state, preponderent în Italia – 49%; Rusia – 10%; Marea Britanie, Statele Unite ale Americii şi Portugalia – 5%. Concomitent, 40% din persoanele participante sunt foşti lucrători migranţi care s-au întors în ţară şi au intenţia de a lansa/dezvolta o afacere; 25% au copiii plecaţi din ţară; 22% au părinţii peste hotare şi, respectiv, 13% planifică investirea resurselor financiare câştigate în străinătate de soţii lor. Vârsta participanţilor la „PARE 1+1” este cuprinsă între 20 şi 81 ani, dintre care 30% au peste 50 ani, iar ponderea femeilor reprezintă cca 30 %.

Ministerul Economiei a propus Guvernului prelungirea perioadei de implementare a Programului „PARE 1+1” până în anul 2015, acesta urmând a fi în continuare susţinut financiar de către Uniunea Europeană în cadrul Matricei de politici pentru programul de suport sectorial “Stimularea Economică în Zonele Rurale” şi, drept urmare, în Legea Bugetului pentru anul 2013 este prevăzută acordarea mijloacelor financiare-record la acest capitol, în sumă de 32 mil. lei.

La moment, Ministerul Economiei și ODIMM sunt în proces de identificare a surselor suplimentare pentru capitalizarea Programului, în acest scop fiind purtate negocieri inclusiv şi cu Fondul Internaţional pentru Dezvoltare Agricolă (IFAD).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus