Trimite e-mail | Printeaza
Economie
06.12.2012

Guvernul a aprobat modificarea unor acte legislative în scopul creării unui cadru juridic adecvat referitor la acţionariatul băncilor

Guvernul a aprobat modificarea unor acte legislative în scopul creării unui cadru juridic adecvat referitor la acţionariatul băncilor

Executivul a aprobat proiectul de lege pentru modificarea şi completarea unor acte legislative, în scopul creării unui cadru juridic adecvat referitor la acţionariatul băncilor şi asigurarea stabilităţii, bunei funcţionări şi a viabilităţii sistemului bancar al Republicii Moldova. Prin modificările propuse, se prevăd restricţii privind cotele de participare în capitalul social al băncilor, conform angajamentelor internaţionale asumate de către Republica Moldova.

Potrivit normelor aprobate, nu este posibilă dobîndirea unei cote substanţiale în capitalul băncii sau de majorare a acesteia pînă la atingerea sau depăşirea limitelor de 20%, 33% sau 50% cu o posibilă transformare a băncii în sucursală a achizitorului, fară permisiunea prealabilă scrisă a Băncii Naţionale. Pentru dobîndirea/deţinerea unei cote de participare fară permisiunea Băncii Naţionale sînt prevăzute sancţiuni.

Proiectul autorizează Banca Naţională să evalueze calitatea achizitorului potenţial al unei cote de participare, prin examinarea unor criterii care să îi creeze autorităţii de supraveghere convingerea privind corespunderea reputaţiei, calificării şi experienţei, situaţiei financiare a acestuia cu obiectivul de asigurare a stabilităţii sistemului bancar. Documentul mai instituie obligaţia de notificare privind înstrăinarea sau reducerea cotei de participare în capitalul băncii pentru deţinătorul direct sau indirect al unei cote substanţiale, care urmează să informeze Banca Naţională despre decizia sa. În vederea protejării integrităţii sistemului bancar şi neadmiterii pătrunderii în acţionariatul băncilor, a unor persoane care pot exercita o influenţă negativă asupra activităţii acestora, proiectul delimitează sfera persoanelor ce nu pot avea calitatea de acţionar, persoane ce nu implementează standardele internaţionale de transparenţă.

În același context, în scopul aducerii în concordanţă a unor acte normative ale Guvernului, care au tangenţă cu domeniul valutar, cu Legea nr.33 din 6 martie 2012, s-au aprobat modificări şi completări unele hotări ale Guvernului, în principal cu caracter redacţional, pentru asigurarea utilizării corecte a terminologiei aferente domeniului valutar.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus