Trimite e-mail | Printeaza
Politic
04.12.2012

Belgia va sprijini implementarea reformelor europene în Republica Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Președintele Senatului Belgiei, Sabine de Bethune,  și cu Președintele Camerei Reprezentanților a Belgiei, Andre Flahau.

În cadrul întrevederii, Sabine de Bethune a salutat vizita la Bruxelles a Președintelui Parlamentului Marian Lupu și a opinat în favoarea consolidării și extinderii bunelor relații de prietenie dintre țările noastre, inclusiv pe dimensiunea parlamentară. La același subiect, Președintele Camerei Reprezentanților Andre Flahau a menționat importanța dezvoltării relațiilor economice, în interesul mutual al ambelor țări și popoare. De asemenea, interlocutorii au relevat sprijinul și pentru viitor al Belgiei pentru promovarea și implementarea reformelor europene în Republica Moldova, în procesul de integrare în marea familie comunitară.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a subliniat rolul diplomației parlamentare în relațiile moldo-belgiene care contribuie la apropierea de Uniunea Europeană și a reiterat interesul pentru dezvoltarea diplomaţiei interparlamentare şi efectuarea unor vizite reciproce. Marian Lupu a apreciat menţinerea continuă a contactelor interparlamentare prin atribuirea unui caracter sistematic al vizitelor reciproce la nivel de Comisii parlamentare de profil şi Grupuri parlamentare de prietenie.

Cu referință la relațiile moldo-comunitare, Președintele Parlamentului a punctat că vizitele recente în Moldova ale Cancelarului german, Angela  Merkel, și cea a Preşedintelui Comisiei Europene,  Jose Manuel Barroso, sunt tratate de noi drept un mesaj puternic de încurajare pentru țara noastră  și  că Moldova mizează pe susţinerea Belgiei, pilon important al UE, în vederea reflectării clare pentru RM a perspectivei europene. Acordăm o atenţie deosebită negocierilor pe marginea Acordului de Asociere cu UE, inclusiv procesului de creare a Zonei de Liber Schimb Aprofundat şi Cuprinzător, precum şi dialogului RM-UE privind liberalizarea regimului de vize, care va extinde considerabil orizontul cooperării dintre RM şi UE, constituind, astfel, o etapă importantă pentru integrarea europeană a Moldovei. Intenţionăm să finalizăm negocierea acestor documente până la Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din noiembrie 2013, a relevat Marian Lupu.

În contextul cooperării moldo-belgiene pe dimensiunea integrării europene a țării noastre, șeful Legislativului a declarat că noi privim integrarea europeană ca o oportunitate pentru progresul și modernizarea internă a Republicii Moldova, ceea ce presupune  implementarea reformelor structurale pe diverse domenii – reforma economică, decentralizarea, reforma domeniilor educației, social etc., UE reprezentând un model de dezvoltare pentru Moldova.

La subiectul cooperării comercial-economice, Marian Lupu a reiterat interesul pentru dezvoltarea cooperării economice, actualmente în Moldova fiind înregistrate 44 de întreprinderi mixte, cu capital belgian. Suntem interesaţi în atragerea investitorilor belgieni în economia națională şi identificarea unor noi proiecte de colaborare în domenii de interes comun, în special în domeniul construcţiilor, industriei textile, comercializării vinului moldovenesc în Belgia.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus