Trimite e-mail | Printeaza
Economie
23.11.2012

La Bruxelles a avut loc cea de a IV-a Rundă de negocieri al Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM – UE

La Bruxelles a avut loc cea de a IV-a Rundă de negocieri al Acordului de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv RM – UE

În perioada 20-23 noiembrie 2012, la Bruxelles a avut loc cea de a IV-a Rundă de negocieri al Acordului  de Liber Schimb Aprofundat şi Comprehensiv  RM – UE (DCFTA). Negocietorii-şefi al Acordului sunt viceministrul Economiei, Octavian Calmâc și reprezentantul Departamenului Comerţ al Comisiei Europene, Luc Devigne.
 
Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul negocierilor purtate părţile au discutat ofertele tarifare privind accesul bunurilor pe piață, au făcut schimb de oferte privind accesul pe piața serviciilor și au continuat discuțiile asupra capitolelor Acordului privind proprietatea intelectuală, măsurile sanitare și fitosanitare și barierele tehnice.
                                                                                        
Astfel, la capitolul accesului bunurilor și serviciilor pe piață s-a convenit că, părțile vor revedea ofertele tarifare reieșind din cele negociate și vor continua negocierea acestora la următoarea rundă, care va avea loc în perioada 21-25 ianuarie 2013, la Chișinău.
 
Cele mai mari dezbateri s-au desfășurat pe marginea posibilei liberalizări a sectorului industrial, în special la capitolul textile. Partea UE a demonstrat un interes sporit faţă de aceast capitol şi a insistat la o liberalizare reciprocă. În sectorul agricol s-a discutat activ volumele cotelor la carne, ouă, zahăr, legume și fructe, cereale, vin, țigări.
 
 În domeniul serviciilor, a fost efectuat  un schimb de oferte privind liberalizarea anumitor sectoare de servicii. Ofertele iniţiale a părților privind liberalizarea serviciilor sunt bazate pe angajamentele asumate de către Republica Moldova și UE în cadrul Acordului GATS al OMC. Delegaţiile au discutat posibilitatea incheerii unui accord nou cu un grad de liberalizare mai înalt decât cel present, dar şi cu asumarea unor noi angajamente în sectoarele care prezintă interes pentru părți.
 
Comisia Europeană a salutat progresele înregistrate de către Republica Moldova în realizarea Planului de acțiuni privind implementarea recomandărilor UE pentru negocierea instituirii Zonei de Liber Schimb Aprofundat și Cuprinzător, care au fost reflectate în Raportul de progres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus