Trimite e-mail | Printeaza
Politic
06.11.2012

La Chişinău au avut loc consultări politice moldo-ucrainene

La Chişinău au avut loc consultări politice moldo-ucrainene

În conformitate cu Planul interministerial de consultări  pentru anul 2012, la Chişinău au avut loc, luni, 5 noiembrie, Consultări politice moldo-ucrainene la nivel de  viceminiştri. Delegaţia Republicii Moldova a fost condusă de viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Andrei Popov, iar cea a Ucrainei de şeful Departamentului III Teritorial al Ministerului Afacerilor Externe, Andrei Melnik, şi viceministrul Energeticii şi Industriei Cărbunelui, Serghei Ceh.

În cadrul discuţiilor au fost abordate  subiecte prioritare de pe agenda relaţiilor dintre ţările noastre, precum  cooperarea în domeniile politic, comercial-economic, reglementarea raporturilor de proprietate, ecologie, energetică, demarcarea frontierei de stat, cooperarea interregională, asistenţa umanitară, şi problematica transnistreană.

Interlocutorii au menţionat importanţa menţinerii dinamicii pozitive a contactelor bilaterale la diferite nivele, înregistrată pe parcursul anilor 2011-2012, şi s-au pronunţat pentru continuarea şi extinderea cooperării în domeniile de interes comun.

În particular, oficialii au remarcat însemnătatea realizărilor de către cele două părţi a prevederilor Protocolului şedinţei a 13-ea a Comisiei interguvernamentale mixte moldo-ucrainene pentru cooperare economică, fapt ce va crea premise reale pentru avansarea esenţială a relaţiilor dintre ţările noastre pe multiple planuri. Schimbul constructiv de opinii a permis identificarea unor poziţii comune în vederea apropierii şi armonizării abordărilor  cu referire la  mai multe subiecte de pe agenda moldo-ucraineană.

Abordând subiectul reglementării conflictului transnistrean, viceministrul de externe moldovean a exprimat mulţumiri părţii ucrainene, şi a apreciat înalt rolul activ şi constructiv al Ucrainei în procesul de negocieri privind soluţionarea conflictului transnistrean, cu respectarea suveranităţii şi integrităţii teritoriale a Republicii Moldova.

Potrivit MAEIE, ambele părţi au consemnat importanţa preluării de la 1 ianuarie 2013 de către Ucraina a Preşedinţiei în exerciţiu a OSCE.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus