Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.11.2012

BERD oferă linii de credit de 10 milioane de euro pentru proiectele de eficienţă energetică din Republica Moldova

BERD oferă linii de credit de 10 milioane de euro pentru proiectele de eficienţă energetică din Republica Moldova

Gospodăriile casnice şi întreprinderile private din Republica Moldova vor putea reduce facturile de energie, graţie celor două linii de finanţare de 10 milioane de euro în total, oferite BC „Moldova Agroindbank” SA de către BERD pentru creditarea persoanelor fizice şi a companiilor private.

Liniile de creditare vor fi oferite în baza programelor Finanţarea Eficienţei Energetice în sectorul rezidenţial (Moldovan Residential Energy Efficiency Financing Facility - MoREEFF) şi Finanţarea Eficienţei Energetice II (Sustainable Energy Efficiency Finance Facility II - MoSEEFF II) şi îi vor permite BC “Moldova-Agroindbank”S.A să ofere finanţare pe termen lung atît persoanelor fizice, cît şi companiilor care implementează proiecte de eficienţă energetică.

Consumul de energie al Republicii Moldova depinde în mare parte de importul resurselor energetice primare. Republica Moldova este una din ţările cu cele mai mari emisii de carbon din Europa din cauza costurilor mari şi pierderilor de energie cauzate de echipamentele uzate şi infrastructura energetică.

Acest lucru exercită o mare presiune asupra mediului ambiant şi conduce la creşterea cheltuielilor gospodăriilor casnice şi ale întreprinderilor. Graţie finanţării BERD, clienţii din Republica Moldova vor putea investi în echipamente eficiente energetic atît pentru proprietarii de locuinţe cît şi pentru business. Aceasta va permite reducerea considerabilă a consumului de energie, impulsionarea dezvoltării economice a întreprinderilor, creşterea competitivităţii şi creşterea veniturilor.

Anunţînd acordarea noilor linii de creditare, Henry Russell - Directorul BERD pentru Instituţiile financiare din Balcanii de Vest, Croaţia, Belarus şi Republica Moldova, a menţionat următoarele: „Acordînd BC”Moldova Agroindbank”S.A cele 2 linii de finanţare, BERD ajută în primul rînd cetăţenii, familiile, asociaţiile de locatari şi întreprinderile din Republica Moldova să investească în proiectele de eficientizare energetică. În această perioadă dificilă din punct de vedere economic, cînd preţurile pentru energie cresc în continuu, iar populaţia şi companiile private întîmpină dificultăţi în achitarea facturilor, soluţiile de eficientizare energetică devin tot mai atractive, iar cu finanţarea BERD – mai accesibile.

„Sîntem onoraţi de extinderea cooperării noastre pe termen lung cu BERD şi de faptul că vom putea orienta şi în continuare clienţii noştri spre cele mai eficiente soluţii din punct de vedere economic. Liniile de creditare ale BERD vor uşura cu siguranţa povara costurilor imediate ale investiţiilor în proiectele de economisire a resurselor energetice, iar pe termen lung vor permite clienţilor noştri să reducă considerabil cheltuielile de energie, prin creşterea eficienţei energetice. Participarea noastră la acest proiect demonstrează o dată în plus receptivitatea şi competenţa noastră în acordarea celor mai oportune şi utile soluţii de finanţare pentru clienţii noştri”, a spus Natalia Vrabie, Preşedinte al BC „Moldova Agroindbank” SA.
Cu o experienţă de peste 21 de ani, Moldova Agroindbank este liderul pieţei financiar-bancare din Republica Moldova, şi manifestă un puternic angajament pentru finanţarea proiectelor de eficienţă energetică ale clienţilor săi persoane fizice şi juridice, atît din resuse proprii cît şi din cele atrase. Cele doua noi linii de credit au fost acordate BC „Moldova Agroindbank” SA graţie aplicării cu succes a numeroaselor linii de finanţare BERD, începînd cu 1995.

BERD oferă asistenţă tehnică în cadrul finanţărilor din partea Uniunii Europene şi Suediei pentru ca BC”Moldova Agroindbank” S.A să-şi continue aprofundarea cunoştinţelor şi implementarea strategiilor de marketing în finanţarea investiţiilor de eficienţă energetică.

De la începutul activității sale în Moldova, BERD a implementat 88 de proiecte de investiții, atît pentru sectorul energetic, al transporturilor, business-ului agricol, industriei și sectorului bancar, în valoare de circa 711 milioane EUR. Activitățile BERD în Republica Moldova ce ţin de eficientizarea energetică, sînt doar cîteva din multiplele eforturi orientate spre creşterea securitaţii energetice a Republicii Moldova.

MoREEFF este un program elaborat şi lansat recent de BERD, în valoare de 35 milioane de euro, menit să încurajeze gospodăriile casnice să reducă şi să investească în echipamente eficiente din punct de vedere energetic. Aceasta presupune susţinerea investiţională a unor astfel de proiecte precum termoizolarea pereţilor şi acoperişurilor, a podelelor, montarea cazanelor, pompelor geotermale etc. În acelaşi context, mai mult de 11 milioane de euro au fost oferite în acest an de catre Suedia şi Uniunea Europeană, pentru acordarea subvenţiilor şi cooperării tehnice întru stimularea acestor investiţii în sectorul rezidenţial. Puteţi afla mai multe despre MoREEFF pe http://moreeff.info.

Programul MoSEFF II este succesorul primei Linii de Finanţare a Eficienţei Energetice în Moldova – MoSEEF şi contribuie la extiderea pieţei în dezvoltare a împrumuturilor pentru eficienţa energetică. Resursele MoSEFF II vor fi orientate spre finanţarea în mod special a proiectelor bazate pe implemetarea tehnologiilor avansate pentru producerea energiei electrice: instalaţii eoliene, hidraulice, fotovoltaice etc. Programul MoSEFF II va permite BC”Moldova Agroindbank” S.A să ofere credite companiilor private din Republica Moldova pentru finanţarea eficienţei energetice şi a proiectelor de producere a energiei din surse regenerabile. Beneficiarii finali ai acestor credite, care realizează investiţii în energia durabilă, vor fi stimulaţi prin subvenţii în mărime de la 10 la 20% din valoarea unui împrumut, în funcţie de tehnologia aplicată şi de economiile de energie sau reducerile de CO2 obţinute. Mai mult, companiile vor beneficia şi de asistenţă tehnică gratuită în evaluarea potenţialului de economisire a energiei şi în implementarea proiectului. Puteţi afla mai multe despre MoSEFF pe www.moseff.org 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus