Trimite e-mail | Printeaza
Externe
23.10.2012

Parlamentul European a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetăţenilor

Parlamentul European a desemnat anul 2013 drept Anul european al cetăţenilor

Parlamentul European a desemnat marţi anul 2013 drept Anul european al cetaţenilor, pentru a favoriza o mai buna cunoaştere a drepturilor legate de cetaţenia europeană. Pe durata întregului an vor fi organizate diferite evenimente, pentru a le explica cetăţenilor europeni drepturile de care beneficiază atunci când decid să studieze, să lucreze, să îşi înceapă o afacere sau să îşi primească pensia în alt stat membru.

Potrivit unui comunicat postat pe site-ul PE, anul viitor va avea loc cea de-a douăzecea aniversare a cetăţeniei europene. Fiecare cetăţean al Uniunii Europene se bucură de o serie de drepturi garantate de tratatele UE, printre care dreptul de a se deplasa şi a locui liber într-un alt stat membru, dreptul de a vota şi de a candida la alegerile locale sau europene, precum şi dreptul de a adresa petiţii Parlamentului European. De multe ori cetăţenii UE nu cunosc aceste drepturi, iar scopul Anului european va fi tocmai acela de a educa publicul larg şi în special tinerii şi de le arăta cum pot profita de aceste drepturi.

"Pe timp de criză economică, politică şi socială, cu doar 20 de luni înainte de următoarele alegeri europene, este absolut esenţial să punem cetăţenia europeană şi democraţia participativă în centrul agendei politice", a comentat Antigoni Papadopoulou (S&D, CY), raportoarea din partea PE pentru această legislaţie. "Tocmai acesta este scopul Anului european al cetăţenilor 2013: de a marca cea de-a douăzecea aniversare a instaurării cetăţeniei europene prin Tratatul de la Maastricht şi de a da un suflu nou dezbaterii privind cetăţenia europeană", a adăugat ea.

Rezoluţia a fost adoptată cu 518 voturi pentru, 63 împotrivă şi 19 abţineri.

Activităţile organizate în cadrul Anului european al cetăţenilor se vor axa pe explicarea drepturilor legate de deplasarea şi viaţa în alte state membre UE: recunoaşterea academică şi a calificărilor profesionale, drepturile pasagerilor şi ale consumatorilor, accesul la asistenţă medicală şi la servicii de securitate socială transfrontaliere, precum şi accesul la programe cum ar fi Erasmus, care permite tinerilor să studieze în străinătate, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus