Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.10.2012

Eugen Carpov a avut o întrevedere de lucru cu reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski

Eugen Carpov a avut o întrevedere de lucru cu reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski

În conformitate cu înţelegerile convenite în cadrul ultimei runde de negocieri în formatul „5+2” de la Viena privind necesitatea intensificării dialogului dintre cele două maluri ale Nistrului la nivelul reprezentanţilor politici, astăzi, 19 octombrie 2012, la sediul Misiunii OSCE din or. Tiraspol, Viceprim-ministrul Republicii Moldova, Eugen Carpov, a avut o întrevedere de lucru cu reprezentantul politic în reglementarea transnistreană din partea Tiraspolului, Nina Ştanski. Domnul Eugen Carpov a fost însoţit la şedinţă de dl. Gheorghe Bălan, Şeful Biroului pentru reintegrare, dna. Emma Tăbârţă, Viceguvernatorul Băncii Naţionale a Moldovei şi dl. Octavian Calmâc, Viceministrul economiei.

În debutul întâlnirii, Viceprim-ministrul Eugen Carpov a reiterat importanţa menţinerii caracterului dinamic al dialogului dintre reprezentanţii politici în procesul de negocieri şi transmiterea acestui imbold grupurilor de lucru sectoriale.

În cadrul şedinţei reprezentanţii politici au evaluat acţiunile realizate până în prezent şi au discutat despre acţiunile ce urmează a fi întreprinse în domeniul promovării măsurilor de consolidare a încrederii.

Un accent special s-a pus pe soluţionarea problemelor existente în domeniile economic şi bancar. Reprezentanţii politici au subliniat importanţa şi beneficiile apropierii în aceste sfere atât pentru activitatea comercială externă a agenţilor economici, cât şi a populaţiei de pe cele două maluri. În cadrul şedinţei s-a decis asupra creării unui subgrup de lucru în sfera bancară. Reprezentanţii domeniilor economic şi bancar de la Chişinău şi Tiraspol  au convenit să organizeze diferite activităţi comune, mese rotunde, seminare pentru a studia bunele practici şi experienţa internaţională în domeniu,  să elaboreze un plan de acţiuni cu privire la dezvoltarea în perspectivă a sectorului bancar.

Experţii moldoveni au reiterat poziţia, potrivit căreia mecanismele de interacţiune pe toate domeniile de interes comun trebuie să fie conforme cu normele şi standardele internaţionale, cu angajamentele pe care Republica Moldova şi le-a asumat în calitatea sa de membru recunoscut al comunităţii internaţionale.

În cadrul întrevederii au fost trecute de asemenea în revistă ultimele evoluţii ce ţin de libertatea circulaţiei, în special de transportul auto şi feroviar, a fost subliniată necesitatea continuării activităţii în grupurile de lucru respective în vederea identificării soluţiilor ce se impun.

În contextul măsurilor de consolidare a încrederii dintre cele două maluri ale Nistrului, astăzi la Tiraspol s-au convocat de asemenea grupurile de lucru pentru probleme sociale şi ajutoare umanitare, iar la Chişinău s-a desfăşurat şedinţa grupurilor de lucru pentru combaterea criminalităţii şi situaţii excepţionale.

La finele întrevederii , cei doi reprezentanţi politici au susţinut o conferinţă de presă, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus