Trimite e-mail | Printeaza
Economie
18.10.2012

Businessmeni din Polonia sunt deschiși pentru colaborarea în domeniul agricol cu fermieri din Moldova

Businessmeni din Polonia sunt deschiși pentru colaborarea în domeniul agricol cu fermieri din Moldova

Potrivit CCI, la Lublin, Polonia, în cadrul unui forum economic bilateral, businessmeni din Polonia şi-au manifestat interesul faţă de colaborarea în domeniul agricol cu fermieri din Moldova. Reuniunea a avut loc în contextul vizitei de studiu în Polonia, a unui grup de 20 de agenți economici de pe ambele maluri ale Nistrului, în cadrul Proiectului „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri şi dezvoltare în Moldova şi regiunea Transnistreană”.

Malgorzata Potiopa, șef al Departamentului Dezvoltarea Antreprenoriatului și Marketing Economic al administrației din Lublin, a spus că, majoritatea întreprinderilor din regiune sunt mici și mijlocii și activează în sectorul agroalimentar, de aceea sunt foarte interesate de inițierea parteneriatelor cu businessmeni din Moldova. ”Pe lângă fructe și legume, mai producem echipament frigorific pentru păstrarea loc, utilaj agricol, implementăm soluții inovative și tehnologii moderne în domeniu. Deoarece R. Moldova este o țară preponderent agricolă, putem face schimb de experiență și valorifica oportunitățile de colaborare dintre țările noastre, în general, și dintre agenții economici, în particular”.

Prezent la forum, Karol Kubița, manager pe dezvoltarea și deservirea piețelor estice al Clubului de Business din Lublin a accentuat că, întreprinzătorii polonezi doresc să viziteze Expoziția ”Fabricat în Moldova”, care este una dintre cele mai relevante evenimente expoziționale ale R. Moldova. ”Știm că la ea participă companii din toate domeniile economiei, reunind pe aceeași platformă reprezentanții micului business, factorii de decizie, instituții de stat. Deoarece CCI este organizatorul manifestării respective, solicităm sprijinul în vederea organizării unei misiuni economice în Moldova, la sfârșitul lunii ianuarie 2013”.

Tudor Olaru, vicepreședinte al CCI a Moldovei, conducătorul delegației autohtone, a asigurat oamenii de afaceri de toată susținerea sa, menționând că, relaţiile bilaterale moldo-polone trebuie intensificate. ” La momentul actual, în Republica Moldova sunt înregistrate aproximativ 63 de întreprinderi cu capital mixt sau capital  polonez 100%.

În perioada ianuarie-iulie 2012 Moldova a exportat în Polonia mărfuri în valoare de 42.4 mln. USD, cu 2% mai mult decât în anul precedent. În structura exportului total al Republicii Moldova, Poloniei îi revin 3,52%. În clasamentul ţărilor importatoare de mărfuri  moldoveneşti Polonia se află pe locul 10”, a specificat sursa citată.

Din delegaţia întreprinzătorilor din Moldova au făcut parte reprezentanţi ai companiilor „Agro-Vita Comerţ”, ”Orhei-Vit”, „Lefrucom”, „Plaiul Bîrlădean”, „Green Farm”, „Marchitan VVV”, „V.S. Export”, „Vicam”, „Leggorn”, „Holparc”, „Nedagro”, „Vetreac”, „Agro-Ralcom”, „Intercentru Lux”, „Tri M”, „Rîmari”, „Tirsteclo”, „Tehnotores” etc.

Pe lângă întrevederile bilaterale de afaceri, businessmenii autohtoni au vizitat o întreprindere de producere a biogazului și un complex de instalații eoliene pentru producerea energiei electrice.

Proiectul „Oferirea serviciilor de suport pentru afaceri şi dezvoltare în Moldova şi regiunea Transnistreană” este implementat de Camera de Comerț și Industrie cu sprijinul Programului „Susţinerea Măsurilor de Promovare a Încrederii”, fiind finanţat de Uniunea Europeană şi cofinanţat şi implementat de Programul Naţiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD).

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus