Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2012

O scrisoare iniţiată de România va cere CAE avansarea Republicii Moldova în cadrul dialogului pentru liberalizarea vizelor

O scrisoare iniţiată de România va cere CAE avansarea Republicii Moldova în cadrul dialogului pentru liberalizarea vizelor

O scrisoare iniţiată de România şi co-semnată de miniştrii de externe din Bulgaria, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania şi Slovacia, care va fi prezentată luni în cadrul Consiliului Afaceri Externe (CAE) şi care a fost obţinută de Agerpres, apreciază că 'este important pentru UE să trimită un semnal clar şi să lanseze /în cazul R. Moldova/ evaluarea condiţionalităţilor din cea de a doua fază a Planului de Acţiune privind liberalizarea vizelor'. România este reprezentată la CAE din Luxemburg de ministrul afacerilor externe, Titus Corlăţean.


'În timpul lui 2012, am observat cu satisfacţie faptul că Republica Moldova şi-a consolidat poziţia de candidat de prim plan în cadrul Parteneriatului Estic. Autorităţile de la Chişinău au furnizat multe dovezi privind voinţa şi capacitatea lor de a progresa în domeniile unor reforme cheie conforme cu aspiraţiile Republicii Moldova. În acelaşi timp, R. Moldova a reuşit să realizeze progrese în negocierea viitorului acord de asociere cu UE şi realizarea Zonei de liber schimb aprofundate şi cuprinzătoare (DCFTA)', se menţionează în documentul citat.

În plus, se menţionează în scrisoarea iniţiată de România, 'autorităţile de la Chişinău s-au concentrat asupra implementării Planului de acţiune pentru liberalizarea vizelor şi a reformelor adiacente'.

'Acest progres a fost reflectat de ultimul raport de ţară din cadrul Politicii Europene de Vecinătate, salutate cu prilejul Consiliului de cooperare UE-R. Moldova din iunie, precum şi în cadrul reuniunii ministeriale a Parteneriatului Estic din iulie. Într-o perioadă scurtă de timp, mulţumită eforturilor şi mobilizării sale, R. Moldova a realizat un progres constant în implementarea Planului de acţiune privind liberalizarea vizelor primit de la UE în ianuarie 2011. Aceasta a fost capabilă, în cele din urmă, să îndeplinească toate condiţionalităţile prevăzute de prima fază a Planului de acţiune, după cum menţionează raportul Comisiei din iunie. De asemenea, acest raport concluzionează că poate fi lansată evaluarea condiţionalităţilor din a doua fază a Planului de Acţiune', se notează în documentul care va fi prezentat în reuniunea CAE.

De asemenea, scrisoarea menţionează faptul că autorităţile de la Chişinău au reuşit să adopte reglementări legislative dificile, unele fără precedent în regiune, şi că au început deja implementarea condiţionalităţilor care ţin de faza a doua a Planului de Acţiune.

Cei opt miniştri de externe care semnează documentul susţin că sunt ferm convinşi că 'este important pentru UE să trimită un semnal clar şi, în conformitate cu metodologia convenită, să lanseze evaluarea condiţionalităţilor din cea de a doua fază a Planul de Acţiune privind liberalizarea vizelor', precizând că această decizie ar putea fi comunicată în concluziile CAE din noiembrie 2012.

'Recunoaşterea progresului incontestabil al Republicii Moldova va furniza o pârghie pentru viitoare reforme în ţară şi va servi drept exemplu atractiv pentru alţi parteneri estici. Procedând astfel, ne vom onora angajamentul pentru o Politică de Vecinătate Europeană reînnoită şi ambiţioasă, ne vom respecta decizia de a ne stimula partenerii în primul rând în baza rezultatelor obţinute şi vom avea o oportunitate solidă de a pune în practică principiul 'mai mult pentru mai mult'', mai apreciază semnatarii scrisorii, relatează Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus