Trimite e-mail | Printeaza
Politic
15.10.2012

La Chişinău a avut loc cea de-a doua Reuniune a Grupului politic al Partidului Popular European din cadrul EURONEST

La Chişinău a avut loc cea de-a doua Reuniune a Grupului politic al Partidului Popular European din cadrul EURONEST

La 13 octombrie, la Chişinău, a avut loc cea de-a doua Reuniune a Grupului politic al Partidului Popular European (PPE) din cadrul EURONEST.

La lucrările reuniunii au luat parte Preşedintele Partidului Liberal Democrat, Premierul, Vlad Filat, ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Iurie Leancă, vicepreşedinta Parlamentului, Liliana Palihovici, preşedintele fracţiunii parlamentare a PLDM, Valeriu Streleţ, precum şi deputaţii liberal democraţi, care fac parte din delegaţia Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Parteneriatului Estic – EURONEST.

Participanţii la reuniune au discutat chestiuni privind situaţia politică din statele membre ale Parteneriatului Estic, cooperarea bilaterală cu UE, în special în negocierile Acordurilor de Asociere respective şi Acordurilor privind instituirea Zonelor de Comerţ Liber Cuprinzător şi Aprofundat, precum şi în cadrul dialogurilor privind liberalizarea regimului de vize. La fel, au fost dezbătute priorităţile ce rezultă din Declaraţia de la Batumi a PaE a PPE, din iulie 2012.

Liderul PLDM, premierul Vlad Filat, a declarat că cristalizarea Parteneriatului Estic, drept una dintre cele mai importante direcţii de activitate pe dimensiunea externă a PPE, nu poate fi decât apreciată, sprijinită şi încurajată de către partidele politice din statele partenere afiliate PPE.

Declaraţia Summit-ului de la Batumi a confirmat fără echivoc sprijinul pe care PPE îl acordă statelor Parteneriatului Estic în realizarea obiectivului lor de integrare europeană, a menţionat Vlad Filat.

„Declaraţia de la Batumi privind PaE vine cu o proiecţie lipsită de orice ambiguitate a viitorului nostru în UE, trasând totodată şi principalele direcţii de acţiune nu doar pe plan bilateral, dar şi ca efort comun în cadrul Parteneriatului Estic şi împreună cu PPE”, a subliniat liderul PLDM.

„Pentru Republica Moldova, priorităţile de bază pe termen scurt în relaţiile sale cu Uniunea Europeană vizează finalizarea către Summit-ul Parteneriatului Estic de la Vilnius, din 2013, a negocierilor Acordului de Asociere, inclusiv a prevederilor Acordului de Liber Schimb, Aprofundat şi Cuprinzător, dar şi finalizarea fazei a II-a a planului pentru liberalizarea regimului de vize”, a mai spus Vlad Filat.

Premierul a dat asigurări că Republica Moldova va promova şi în continuare o abordare pro-activă în valorificarea oportunităţilor oferite de PaE, în vederea atingerii obiectivului de integrare europeană, ce constituie finalitatea supremă a politicilor promovate pe plan intern şi extern de autorităţile ţării, informează un comunicat PLDM.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus