Trimite e-mail | Printeaza
Economie
12.10.2012

Moldova va participa la expoziţia internaţională World Expo 2015 de la Milano

Moldova va participa la expoziţia internaţională World Expo 2015 de la Milano

Viceprim-ministrul, ministrul Economiei, Valeriu Lazăr, a semnat contractul de participare a Republicii Moldova la Expoziţia Mondială World Expo 2015, ce se va desfăşura la Milano, Italia. Ministrul Economiei, care este şi Comisar naţional pentru organizarea expoziţiei, se află într-o vizită de lucru în regiunea Lombardia a Italiei, în perioada 10-12 octombrie curent. Expoziţia se va desfăşura în perioada 1 mai – 31 octombrie 2015 şi are sloganul „Hrănirea planetei, energie pentru viaţă”.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr a declarat în cadrul ceremoniei de astăzi că lumea a intrat în epoca preţurilor înalte la produsele alimentare, ceea ce reprezintă pe de o parte o problemă pentru asigurarea cu alimente a unei mari părţi din populaţia planetei, pe de altă parte însă, reprezintă o oportunitate de dezvoltare pentru ţări ca Republica Moldova, producătoare tradiţionale de produse alimentare. Astfel, Moldova va profita de World Expo 2015 pentru a-şi consolida imaginea de ţară cu potenţial de producere a bunurilor alimentare ecologice şi de calitate.

Valeriu Lazăr a subliniat că, potrivit datelor ONU, în lume există cca 800 de milioane de oameni subnutriţi, iar, pe de altă parte, peste 500 de milioane de oameni suferă de obezitate. Astfel, problematica expoziţiei ţine atât de distribuţia echitabilă a alimentelor, cât şi de cultura de consum, Italia fiind un bun exemplu în acest sens.

Organizatorii expoziţiei au elaborat şi o declaraţie ce urmează a fi aprobată de către guvernele ţărilor ce participă la expoziţie, care este un document strategic în linie cu Obiectivele de Dezvoltare ale Mileniului. Oraşul Milano găzduieşte Expoziţia Mondială pentru a doua oară în istorie, prima expoziţie fiind organizată aici în anul 1906. Până în prezent 104 ţări şi-au confirmat participarea la World Expo 2015.

Republica Moldova urmeazăsă promoveze la expoziţieprodusele ecologic pure, obţinute după tehnologii moderne, ca o soluţie în dezvoltarea durabilă a domeniului agroalimentar, cu diverse efecte benefice, cum ar fi alimentarea sănătoasă şi fortificarea securităţii alimentare prin consumul de produse bio şi minimalizarea impactului asupra mediului datorită excluderii tratamentelor cu substanţe chimice în procesele de cultivare, păstrare şi procesare a produselor bio.

Totodată, în cadrul expoziţiei vor fi promovate vinurile moldoveneşti produse după tehnologie biodinamică şi oportunităţile şi condiţiile de care dispune Republica Moldova pentru producerea bunurilor alimentare ecologic pure, şi anume climă, sol, instituţii specializate în alimentare, vinificaţie, agricultură etc., forţe de muncă cu experienţă în domeniul agro-alimentar, dar şi efectele pozitive ale practicii Republicii Moldova de valorificare a biomasei în baza deşeurilor provenite din culturi cerealiere, viticultură, silvicultură etc. pentru obţinerea energiei termice alternative, folosite pentru încălzire, inclusiv în agricultură.
Republica Moldova va participa cu un pavilion separat, care va avea la parter un spaţiu expoziţional, iar la etaj – săli pentru tratative, întâlniri cu oaspeţi VIP, birouri pentru lucrări de secretariat şi pentru angajaţi, încăperi pentru depozitare, vestiare, grup sanitar etc.

În prim-plan va fi o bucătărie, unde vor fi preparate permanent bucate tradiţionale din materii prime obţinute cu ajutorul tehnologiilor ecologic pure, procesul de preparare a bucatelor având loc în faţa vizitatorilor şi fiind transmis pe ecranele instalate în Pavilion.Interiorul Pavilionului va reprezenta un spaţiu interactiv, cu instalaţii de transmitere a imaginilor în 3D, pentru demonstrarea întregului ciclu de evoluţie a produselor: procesele de cultivare agricolă (pregătirea solului, semănarea culturilor, creşterea, recoltarea, depozitarea acestora etc.), procesarea produselor; produsele finite; prepararea bucatelor. De asemenea, vizitatori interesaţi în cooperare cu producătorii din Moldova vor avea posibilitatea să comunie virtual cu companii din Moldova.

Pe parcursul Expoziţiei în Pavilion se preconizată diverse activităţi de prezentare a produselor (legume, poame) în funcţie de sezon, de exemplu, Ziua căpşunilor, roşiei, pepenelui etc. Vor avea loc degustări a vinului fabricat după tehnologia biodinamică, gustări naţionale preparate în bucătăria din Pavilion din produse ecologic pure. De asemenea, în cadrul Pavilionului vor fi celebrate sărbători internaţionale şi naţionale.

Potrivit Ministerului Economiei, operator al World Expo 2015 din partea Republicii Moldova a fost desemnată ÎS Moldexpo, care va gestiona ofertele de participare din partea agenţilor economici moldoveni ce vor dori să-şi promoveze producţia la acest eveniment.

cuvinte-cheie:

Comentarii (4)

 

Sus