Trimite e-mail | Printeaza
Economie
11.10.2012

Comisarul european pentru energie acuză Rusia de şantaj: „Comportamentul faţă de Republica Moldova este inacceptabil“

Comisarul european pentru energie acuză Rusia de şantaj: „Comportamentul faţă de Republica Moldova este inacceptabil“

Günther Oettinger, comisarul european pentru energie face un apel către statele membre ale UE să susţină Moldova în negocierile cu Rusia privind semnarea unui nou contract de livrare a gazelor.

Günther Oettinger acuză Rusia de „șantaj“ și de un comportament „inacceptabil“ față de Republica Moldova, potrivit europeanvoice.com. Potrivit aceleiaşi surse, comisarul face un apel către statele membre ale UE să adopte „o abordare comună puternică" și un „mesaj clar" față de amenințările Rusiei.

„Oricine părăsește Comunitatea Energetică indirect lasă parteneriatul cu UE. Devine următoarea Belarus“.

Deşi susţine că Rusia rămâne cel mai important partener al UE la capitolul livrare de cărbune, petrol și gaze, el spune că „nu poate fi acceptată nicio presiune asupra Republicii Moldova". „Întrebarea pentru UE este, dacă acceptăm această presiune sau nu? Putem spune partenerilor noștri ruși: dacă aplică astfel de măsuri... atunci noi nu putem avea încredere pe termen lung în problema securității energetice. În aceste condiții, Republica Moldova este un test pentru un parteneriat echitabil", a declarat în această săptămână la Bruxelles, Oettinger.

De asemenea, comisarul european pentru energie a avut un mesaj şi pentru Republica Moldova. „Este clar că oricine părăsește Comunitatea Energetică indirect lasă parteneriatul cu UE. Devine următoarea Belarus", a avertizat oficialul european. /Adevărul/

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus