Trimite e-mail | Printeaza
Economie
09.10.2012

Anatolie Zolotcov: Factura de încălzire în clădirile noi s-ar putea reduce cu peste 5000 de lei anual pentru un apartament mediu cu 2 odăi

Anatolie Zolotcov: Factura de încălzire în clădirile noi s-ar putea reduce cu peste 5000 de lei anual pentru un apartament mediu cu 2 odăi

Ministerul Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor a elaborat proiectului Legii privind performanţa energetică a clădirilor ce include implementarea acțiunilor ce prevăd reducere consumul de energie în clădirile de locuit noi cu cel puţin 30% comparativ cu cele care se construiesc în prezent şi aproximativ de 2-3 ori comparativ cu cele vechi.
 
Despre avantajele implementării legii s-a discutat astăzi, în cadrul Forumului  „Armonizarea cadrului legal - premisă esențială pentru promovarea eficienței energetice a clădirilor" organizat de MDRC în parteneriat cu proiectul internaţional de asistenţă tehnică „Moldova: Servicii de consultanţă oferite Ministerului Dezvoltării Regionale şi Construcţiilor al Republicii Moldova - Elaborarea Legii cu privire la performanţa energetică a clădirilor"și finanţat prin Fondul Sida-BERD de Cooperare Tehnică pentru Eficienţa Energetică în Moldova.
 
Anatolie Zolotcov viceministrul dezvoltării regionale și construcțiilor a menționat că sectorul construcţiilor reprezintă cel mai mare consumator de energie, fiind responsabil pentru 45% din consumul total de energie în economia naţională, iar o bună parte din clădirile din Moldova au fost construite pînă în anii '70 şi estimativ consumă anual circa 350-400 kWh/m2, ceea ce, este de 3-5 ori mai mult decît consumul de energie în clădirile noi care se construiesc în ţările europene. De asemenea, viceministrul a specificat că în conformitate cu acțiunile recomandate în noul proiect de lege factura pentru încălzire în clădirile noi s-ar putea reduce cu peste 5000 lei anual pentru un apartament mediu cu 2 camere (60 m2), sau economii de peste 200 milioane lei cumulativ pentru toate clădirile de locuit noi construite din 2012 pînă în 2020.
 
Totodată, viceministrul a vorbit despre avantajul implementării programelor de reabilitare termică a clădirilor de locuit şi publice existente ce vor aduce investiţii suplimentare în sectorul construcţiilor, vor contribui la consolidarea independenţei energetice a republicii, vor crea locuri de muncă noi, vor contribui la îmbunătăţirea confortului interior din clădiri şi stării tehnice a acestora, precum și la îmbunătăţirea aspectului arhitectural al localităţilor.
 
MDRC cu suportul BERD şi Fondului Sida-BERD de Cooperare Tehnică pentru Eficienţa Energetică în Moldova, a elaborat un set de reglementări în domeniul eficienţei energetice a clădirilor, armonizate cu directiva şi standardele europene. Legea privind performanţa energetică a clădirilor este elementul cheie al acestui set de reglementări.
 
Problema eficienţei energetice a clădirilor are şi un impact social profund. Pentru multe familii cheltuielile pentru încălzire constituie 20-50% din bugetul lor. În clădirile publice, ponderea cheltuielilor pentru energie de asemenea este enormă şi, de exemplu, a atins în bugetele şcolilor 38,5% în 2010 din totalul cheltuielilor curente.
 
Prin Legea privind performanţa energetică a clădirilor se propune implementarea în Republica Moldova a cerinţele minime de performanţă energetică a clădirilor; certificarea performanţei energetice a clădirilor în conformitate cu o metodologie unică; verificarea periodică a sistemelor de încălzire şi de climatizare; promovarea clădirilor cu consum de energie aproape egal cu zero şi alte instrumente, informează Serviciul de presă al Ministerului Dezvoltării Regionale și Construcțiilor.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus