Trimite e-mail | Printeaza
Politic
03.10.2012

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE

O delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE

Deputatul Igor Corman, Președintele Comisiei Politică Externă și Integrare Europeană și membru al delegației Parlamentului Republicii Moldova la Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei (APCE), a ţinut un discurs pe marginea raportului “Pentru alegeri mai democratice”, în cadrul sesiunii plenare a APCE.

Evocînd importanţa alegerilor pentru dezvoltarea democraţiei, deputatul Igor Corman s-a referit la experienţa în domeniul electoral acumulată de Republica Moldova în ultimii trei ani, relevînd, totodată, şi aspectele negative ale unor campanii electorale prea frecvente.

În discursul său, Igor Corman a accentuat că o problemă majoră cu care se confruntă nu doar democraţiile tinere, ci şi cele mature, este pierderea încrederii cetăţenilor în elitele politice şi instituţiile democraţiei reprezentative. În acest context, Igor Corman a informat Adunarea Parlamentară a Consiliului Europei că recent în Parlamentul Republicii Moldova a fost înregistrat un proiect de lege care vizează modificarea sistemului electoral prin introducerea votului uninominal, menit să aducă clasa politică mai aproape de cetăţeni şi să sporească gradul de responsabilitate a aleşilor în faţa alegătorilor.

Referindu-se la insuficienţa de transparenţă a sistemelor de finanţare a partidelor politice şi a campaniilor electorale, menţionată în raport, Igor Corman a adus la cunoştinţa APCE despre promovarea în Parlament a unui proiect de lege cu privire la finanţarea partidelor politice, avînd drept scop eliminarea lacunelor din legislaţia naţională şi asigurarea unui înalt grad de transparenţă în acest domeniu.

Totodată, Igor Corman a accentuat necesitatea sporirii gradului de educaţie politică şi civică a cetăţenilor, menţionînd că un cetăţean informat este mai greu de manipulat.

În acelaşi timp, deputatul Igor Corman a dat o apreciere critică unor constatări eronate din raport  referitoare la organizarea, în cazul Republicii Moldova, în 2010, a alegerilor peste hotare, subliniind că deschiderea secţiilor de votare adiţionale a constituit o realizare importantă şi s-a produs în baza unor criterii obiective. Drept rezultat peste 65 000  de cetăţeni moldoveni aflaţi peste hotare au avut posibilitatea să-şi exercite dreptul la vot.

În perioada 1-5 octombrie curent, o delegaţie a Parlamentului Republicii Moldova participă la sesiunea de toamnă a APCE, care se desfăşoară la Strasbourg, Franţa, informează Serviciul de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus