Trimite e-mail | Printeaza
Economie
02.10.2012

Atelierul de Lucru privind Dezvoltarea parteneriatelor public-private in Republica Moldova

Atelierul de Lucru privind Dezvoltarea parteneriatelor public-private in Republica Moldova

Agentia Proprietatii Publice in colaborare cu Comisia Economica pentru Europa a Naţiunilor Unite (UNECE) organizeaza, in perioada 9-10 octombrie 2012 „Atelierul de Lucru privind Dezvoltarea PPP in Republica Moldova: UNECE, Evaluarea Nationala a Parteneriatelor public-private.”

Atelierul de Lucru are drept scop prezentarea rezultatelor primei etape a proiectului sub forma unui raport ce include recomandari pentru Autoritatile Publice Centrale privind inlaturarea lacunele evidenţiate in procesul de dezvoltare a proiectelor de parteneriat public-privat la nivel national şi crearea unui climat investitional favorabil pentru atragerea investiţiilor private prin intermediul proiectelor de PPP din Republica Moldova.

La  eveniment vor participa echipa de Specialisti PPP ai UNECE Leo McKenna, Art Smith, Tonny Bonnici, Julien Brusau-Cuello, reprezentantii Delegatiei Uniunii Europene, Programului Natiunilor Unite pentru Dezvoltare, Centrului Analitic Independent EXPERT-GRUP, Confederatiei Nationale a Patronatelor. De asemenea in baza invitatiilor vor participa reprezentantii administratiilor publice centrale, societatea civila, precum si alte parti interesate.

De asemenea, in cadrul conferintei va fi prezentata si experienta internationala PPP in domeniul dezvoltarii infrastructurii transportului, apei, managementul deseurilor, energiei regenerabile, sanatatii, educatiei, etc,care poate fi preluata de catre Republica Moldova pentru a crea o economie nationala modernizata.
Agenda Preliminara a Atelierului de Lucru

Potrivit Ministerului Economiei, proiectul de evaluare naţionala a PPP (national PPP readiness assessment) a fost initiat de Ministerul Economiei si Agentia Proprietatii Publice si este derulat in cooperare cu UNECE (Comisia Economica a Natiunilor Unite pentru Europa).  Programul este constituit din „6 etape” de evaluare, avand drept scop evidentierea lacunelor in procesul de dezvoltare a proiectelor PPP, care in final va rezulta cu semnarea şi implementarea unui plan bilateral de actiuni in sensul inlaturarii barierelor şi crearii unui climat investitional favorabil pentru atragerea investiţiilor private prin proiectele de parteneriat public-privat din Republica Moldova.

In sensul desfasurarii primei etape a programului, in perioada 24-28 octombrie 2011, a avut loc vizita oficiala a experţilor internaţionali a UNECE.

In cadrul acestei vizite au avut loc o serie de intrevederi cu Cancelaria de Stat, Ministerul Economie, Ministerul Finantelor, Ministerul Dezvoltarii Regionale si Constructiilor,  Ministerul Transportului si Infrastructurii Drumurilor, Ministerul Sanatatii, Ministerul Justitiei, Ministerul Tehnologiilor Informatiilor si Comunicatiilor, Banca Nationala a Moldovei, Primaria Municipiului Chisinau.  De asemenea, au avut loc intalniri cu reprezentantii mai multor asociatii non-guvernamentale cum ar fi Asociatia Bancilor, Confederatia Nationala a Patronatului, inclusiv cu doua banci comerciale din Republica Moldova BC "MOLDOVA - AGROINDBANK"S.A. si BC "MOBIASBANCA - Groupe Societe Generale" S.A. Tot in acest context, a avut loc intalniri cu partenerii de dezvoltare a Republicii Moldova printre care Oficiul Bancii Europene pentru Reconstructie si Dezvoltare (BERD) si Programul Natiunilor Unite pentru Dezvoltare in Republica Moldova.

In cadrul acestor intrevederilor dintre expertii UNECE şi autoritaţile publice si institutiile mentionate, au fost puse in discutie problemele de caracter economico-social, macroeconomic si financiar precum si cele din domeniul legislativ, care reprezinta niste bariere in procesul de dezvoltarea a parteneriatelor publice din Republica Moldova.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus