Trimite e-mail | Printeaza
Politic
13.09.2012

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Extrerne al României, Titus CorlăȚean

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Ministrul Afacerilor Extrerne al României, Titus CorlăȚean

În cadrul întrevederii, au fost discutate subiecte de interes comun ce vizează cooperarea dintre Republica Moldova și România. În mod special, au fost abordate aspectele cooperării economice, inclusiv în domeniul energetic. Totodată, s-a discutat despre perspectivele de extindere a colaborării dintre cele două state și a asistenței României în procesul de integrare europeană a Republicii Moldova.

Vlad Filat a reiterat că Republica Moldova este cointeresată în construcţia gazoductului Iaşi – Ungheni și s-a pronunțat pentru  urgentarea procedurilor legate de construcția acestui gazoduct.

Un alt subiect, abordat în cadrul întrevederii a vizat cooperarea în domeniul educațional. În context, Prim-ministrul a menționat că experienţa României în domeniul educaţional este binevenită. 

La rîndul său, Ministrul Afacerilor Externe al României, Titus Corlăţean a  menţionat că promovarea proiectelor economice, în special a celor energetice, reprezintă o prioritare pentru colaborarea între cele două ţări.

Șeful diplomației române a menţionat că România va oferi tot sprijinul necesar și în procesul de dezvoltare a sistemului educaţional din Republica Moldova.

„Vom organiza în cel mai scurt timp o întrevedere între miniştrii educaţiei de la Bucureşti şi Chişinău. Un alt aspect al îmbunătăţirii condiţiilor din domeniul respectiv ar putea fi mobilitatea profesorilor români în instituţiile universitare din Republica Moldova”, a specificat Titus Corlăţean.

Oficialii au făcut un schimb de opinii privind asistenţa tehnică acordată Republicii Moldova în procesul de integrare europeană.
Ministrul Afacerilor Externe al României a reiterat sprijinul deplin al Guvernului de la București pentru Republica Moldova pe calea integrării europene, și a subliniat că țara sa este dispusă să ofere asistența necesară în realizarea acestui obiectiv.


Totodată, Titus Corlăţean a menționat că România va oferi asistenţă consulară cetăţenilor Republicii Moldova care se află în Siria, în conformitate cu  Acordul privind cooperarea în domeniul asistenţei şi protecţiei consulare, semnat astăzi de Ministerul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova şi Ministerul Afacerilor Externe al României.
Ministrul Afacerilor Externe al României a spus că Guvernul României examinează posibilitatea extinderii cooperării cu Republica Moldova în  diverse domenii. Oficialul a precizat că țara sa este gata să ofere Republicii Moldova suport și în crearea Serviciului Mobil de Urgență Reanimare și Descarcerare (SMURD), relatează Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus