Trimite e-mail | Printeaza
Politic
10.09.2012

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu Preşedintele Dumei de Stat a Federaţiei Ruse, Serghei Narîşkin

În cadrul întrevederii, cei doi oficiali au abordat un spectru larg de subiecte actuale, aflate pe agenda relaţiilor moldo-ruse, menționînd interesul reciproc pentru dezvoltarea și amplificarea lor multidimensională.

Serghei Narîşkin a remarcat faptul că vizita Prim-ministrului Vlad Filat la Moscova coincide cu inaugurarea Zilelor culturii Republicii Moldova în Federața Rusă și a exprimat convingerea că pe parcusrul acestei vizite vor fi abordate subiecte importante ce vizează atît dimensiunea umanitară cît și ce social-economică a relațiilor bilaterale.

"Pentru noi Republica Moldova este un partener egal și respectat. Cred că acest potențial ar putea poate fi extins inclusiv în contextul cooperării în cadrul CSI”, a menţionat Serghei Narîşkin.

În context,  Serghei Narîşkin a salutat aprobarea  de către Guvernul RM a Acordului cu privire la zona de comeţ liber în CSI și a exprimat speranța că acesta va fi ratificat în curînd și de Parlamentul RM.

Oficialul rus a apreciat pozitiv dinamica dezvoltării relațiilor moldo-ruse, menționînd, totodată, necesitatea impulsionării activității comisiei interguvernamentale pentru cooperare social-economică, în vederea valorificării întregului potențial de dezvoltare a relațiilor bilaterale pe toate dimensiunile de cooperare.

Prim-ministrul Vlad Filat, de asemenea, s-a arătat mulțumit de nivelul de dezvoltare a relațiilor moldo-ruse, menționînd caracterul pragmatic al acestora și a exprimat convingerea că acestea se vor dezvolta dinamic și în continuare. Vlad Filat a  subliniat că, actualmente cele două state sînt la etapa implementării înțelegerilor convenite anterior, inclusiv în cadrul Acordului de prietenie şi colaborare între cele două state, semnat acum 10 ani.

Premierul a optat pentru impulsionarea dialogului moldo-rus și extinderea ariei de colaborare în diverse domenii: politic, economic, umanitar, cultural, etc.

Vlad Filat a menționat că relațiile economice între cele două state atestă o creștere, ceea ce se datorează inclusiv eliminării tuturor barierelor comerciale dintre Republica Moldova şi Federaţia Rusă. În context, Prim-ministrul a exprimat interesul Republicii Moldova pentru atragerea investiţiilor ruse în economia țării noastre.

Un subiect aparte al discuției l-a constituit reglementarea problemei transnistrene. Premierul a menționat că, în ultima perioadă, au fost înregistrate rezultate concrete în acest proces atît la nivelul formatului ofical de negocieri 5+2, cît și în contextul dialogului Chișinău-Tiraspol, în ceea ce ține de soluționarea problemelor ce vizează viața de zi cu zi a oamenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, avînd la bază încrederea, informează Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus