Trimite e-mail | Printeaza
Economie
05.09.2012

Plata impozitului pe venit în agricultură va fi amînată de la 30 septembrie la 30 decembrie

Plata impozitului pe venit în agricultură va fi amînată de la 30 septembrie la 30 decembrie

Guvernul Republicii Moldova va acorda ajutor fermierilor care au suferit pierderi din cauza secetei din vara anului curent. Premierul Vlad Filat a anunţat despre această decizie în cadrul şedinţei Cabinetului de Miniştri, care a avut loc astăzi.

“Datele cu privire la pierderile cauzate de seceta din vara anului curent sînt triste. Avem 2,5 miliarde lei pierderi la cerealiere şi 0,5 miliarde lei în domeniul horticultură şi zootehnie”, a menţionat Premierul, făcînd referire la evaluarea complexă a consecinţelor secetei din vara anului curent, prezentată ieri de către ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, în cadrul unei şedinţe cu participarea partenerilor de dezvoltare ai Republicii Moldova.

Vlad Filat a dispus ministrului Finanţelor, Veaceslav Negruţa, ca plata impozitului pe venit în agricultură să fie amînată de la 30 septembrie la 30 decembrie.

“Va fi un termen de respiro pentru agricultori, care, între timp, vor mai primi alte ajutoare din partea statului”, a subliniat Prim-ministrul.

Guvernul va aloca 12 milioane de lei pentru a nu permite diminuarea şeptelului de animale. Banii sînt destinaţi pentru procurarea nutreţurilor. Controlul în ceea ce ţine de distribuirea ajutoarului respectiv în mod operativ şi la destinaţie i-a revenit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov.

Potrivit unui comunicat al Direcţiei comunicare şi relaţii cu presa a Guvernului Republicii Moldova, cea de-a treia dimensiune a acordării suportului pentru agricultori prevede oferirea a cîte 200 lei la hectar pentru lucrările de însămînţare de toamnă. De un ajutor similar agricultorii vor beneficia şi primăvara, în timpul lucrărilor de însămînţare a terenurilor. Evaluarea necfesităţilor va fi efectuată prin intermediul Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii.

“Cel mai important este ca aceste ajutoare să ajungă la cei care au cu adevărat nevoie de ele”, a menţionat Premierul.
 
Guvernul va identifica surse şi pentru suplinirea Fondului de subvenţionare pentru anul 2013, iar mecanismul de alocare a subvenţiilor va fi modificat. Astfel, cei care au beneficiat de fonduri trei ani consecutiv, nu se vor mai regăsi pe lista prioritară.

“E important să crească numărul beneficiarilor de aceste fonduri”, a subliniat Vlad Filat.

Premierul a anunţat că cele mai afectate de secetă sînt raioanele Cahul, Cantemir, Căuşeni, Taraclia şi UTA Găgăuzia.

Vlad Filat i-a mulţumit ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov pentru lucrul depus în vederea evaluării consecinţelor secetei.

“Este o evaluare realizată îm mod profesionist, care indică clar dimensiunile unde e nevoie de intervenţie”, a conchis Premierul.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus