Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.08.2012

Piata de asigurari din Moldova a crescut cu 7,3% in primul semestru

Piata de asigurari din Moldova a crescut cu 7,3% in primul semestru

Piata de asigurari din Republica Moldova a contabilizat in primele sase luni ale anului curent un volum total de subscrieri de 500,4 mil. MDL, cu 7,3% mai mult decat in perioada ianuarie-iunie 2011, indica cifrele recent publicate de Comisia Nationala a Pietei Financiare. In moneda europeana, volumul afacerilor asiguratorilor moldoveni s-a cifrat la circa 32,5 mil. EUR, in crestere in valoare absoluta cu 4,4 mil. EUR raportat la S1 2011. De asemenea, daunele avizate si platite de companiile de asigurare au totalizat 186,9 mil. MDL (12,1 mil. EUR), cu 8,1% mai mult decat cu un an inainte.

Portofoliul pietei de asigurari nu a suferit modificari semnificative comparativ cu perioadele anterioare de raportare. Astfel, asigurarile non-life au generat 93,8% din totalul pietei, restul (6,2%), revenind asigurarilor de viata.

Totodata, dintre clasele de asigurari generale, cele auto au reprezentat "motorul pietei" de asigurari, ele generand cele mai insemnate volume de afaceri: CASCO (17,7% din totalul pietei), RCA (23%), respectiv Carte Verde (circa 21%). De asemenea, asigurarile property (incendiu, calamitati naturale si alte asigurari de bunuri, insumate) au reprezentat aproximativ 16,6% din totalul pietei de asigurari.

Potrivit statisticilor publicate de autoritatea pietei de asigurari de la Chisinau, la 30 iunie a.c., topul companiilor de asigurare din Republica Moldova alcatuit dupa criteriul volumului de prime brute subscrise, indica pe prima pozitie MOLDASIG (28% cota de piata). Pe urmatoarele pozitii s-au clasat ASITO (17,3%), MOLDCARGO (13,2%), GRAWE CARAT Asigurari (11,7%) si DONARIS Group (8,2%). Insumat, primele 5 companii din piata au generat circa 78,5% din totalul subscrierilor, in vreme ce Top 10 (completat de companiile VICTORIA Asigurari, EUROASIG, TRANSELIT, KLASSIKA Asigurari si ACORD Grup) a generat 93% din totalul pietei de asigurari, scrie Xprimm.md.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus