Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.07.2012

Eugen Carpov s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în R.Moldova

Eugen Carpov s-a întâlnit cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în R.Moldova

Viceprim-ministrul pentru reintegrare, Eugen Carpov, s-a întâlnit, astăzi, 24 iulie, cu ambasadorul extraordinar şi plenipotenţiar al Ucrainei în Republica Moldova, Serghei Pirojkov.

În cadrul întrevederii, Viceprim-ministrul a trecut în revistă recentele evoluţii în reglementarea transnistreană şi rezultatele ultimei runde de negocieri în formatul "5+2" din 12-13 iulie, de la Viena. Printre subiectele abordate în cadrul discuţiei celor doi oficiali s-au regăsit şi aspecte legate de promovarea măsurilor de încredere, precum libertatea circulaţiei persoanelor şi mărfurilor, reconectarea telecomunicaţiei fixe şi mobile, dezvoltarea Euroregiunii „Nistru” ş.a. Interlocutorii au căzut de acord că orice proiecte concrete care vizează cele două state pe dimensiunea transnistreană pot fi implementate doar cu respectarea legislaţiei în vigoare a acestora şi a angajamentelor internaţionale existente în diverse domenii.

Totodată, Eugen Carpov a apreciat rolul mobilizator şi implicarea activă a Ucrainei în medierea dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol şi a exprimat încrederea că acesta va genera şi în continuare noi soluţii pentru problemele cotidiene ale locuitorilor de pe ambele maluri ale Nistrului. În acelaşi context, Viceprim-ministrul a solicitat suportul consolidat al părţii ucrainene pentru procesul de reglementare, în contextul Preşedinţiei OSCE care urmează a fi preluată de către Ucraina în 2013.

La rândul său, ambasadorul ucrainean a remarcat o evoluţie pozitivă a procesului de reglementare şi a apreciat eforturile întreprinse pentru apropierea celor două maluri. Oficialul ucrainean a confirmat necesitatea continuării acestui dialog în spiritul înţelegerilor asumate la negocierile în formatul "5+2", fiind necesară o voinţă politică şi abordare pragmatică din partea tuturor participanţilor în procesul de reglementare transnistreană, informează Biroul pentru reintegrare.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus