Trimite e-mail | Printeaza
Economie
13.07.2012

Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale

Vlad Filat a prezidat astăzi şedinţa Comisiei pentru Situaţii Excepţionale

În cadrul şedinţei, s-a discutat despre acţiunile întreprinse pînă astăzi, dar şi paşii ce urmează a fi făcuţi în continuare, pentru evaluarea pagubelor provocate de secetă şi ploile cu grindină din ultimile zile, precum şi pentru prevenirea altor prejudicii.

Directorul Serviciului Hidrometeorologic de Stat, Ilie Boian a menţionat că temperatura înregistrată în prima parte a lunii iulie este mai mare cu 5 grade faţă de media din ultimii ani. Pentru prima dată au fost înregistrate valori de 70 de grade la suprafaţa solului, ceea ce a afectat puternic unele culturi agricole.

Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne, Mihail Harabagiu a spus că, după ultima şedinţă a Comisiei, au fost intensificate activităţile pentru prevenirea problemelor ce pot apărea din cauza caniculei sau a ploilor torenţiale.

„Au fost supuse controalelor tehnice de specialitate în domeniul apării de incendii 542 de gospodării, inclisiv 183 de terenuri agricole şi 359 depozite de păstrare a cerealelor. De asemenea, au fost efectuate 93 de controale la taberele de odihnă pentru copii, precum şi la 205 locuri de agrement”, a spus Mihail Harabagiu. 

Şeful Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale al Ministerului Afacerilor Interne a precizat că, în cadrul controalelor, a fost verificată dotarea obiectivelor cu mijloace de primă intervenţie în caz de incendiu, utilizarea instalaţiilor electrice în corespundere cu normele de montare, asigurarea accesului autospecialelor de intervenţie la clădiri şi cîmpuri, precum şi sursele de alimentare cu apă pentru stingerea incendiilor.

Mihail Harabagiu a mai menţionat că pentru prevenirea cazurilor de înec salvatorii au  desfăşurat lecţii instructive la 2616 bazine acvatice, iazuri şi zone de agrement şi au fost distribuite aproape 18 mii de pliante, care conţin informaţii despre  regulile  de comportament ce trebuie respectate în astfel de locuri.

Vasile Bumacov, ministru al Agriculturii şi Industriei Alimentare a specificat că a fost creat un grup de lucru ministerial, precum şi grupuri de lucru raionale care evaluează pagubele provocate de secetă, dar şi de ploile puternice cu grindină din ultimele zile.

„În baza acestor evaluări grupul de lucru va prezenta Guvernului propuneri concrete de redresare a situaţiei create în sectorul agrar şi pentru asigurarea unor condiţii favorabile pregătirii solului pentru semănatul culturilor de toamnă, pentru roada anului 2013”, a spus Vasile Bumacov.

Ministrul Agriculturii şi Industriei Alimentare a precizat că semănatul culturilor de toamnă pentru roada anului 2013 este preconizat să se desfăşoare pe o suprafaţă de circa 420 mii ha, dintre care: 320 mii ha - grâu de toamnă, 60 mii ha - orz de toamnă şi 40 mii ha - rapiţă. El a spus că gradul de asigurare cu seminţe autohtone pentru grîul şi orzul de toamnă este în mărime de 105%, fiind atestată necesitatea de import a seminţelor de rapiţă.

La rîndul său, ministrul Mediului, Gheorghe Şalaru a specificat că rezervele de apă din lacurile de acumulare din rîurile Prut şi Nistru sînt suficiente pentru asigurarea cu apă potabilă a cetăţenilor din municipiul Chişinău, dar şi din celelalte localităţi ale ţării.

Anatolie Şalaru, ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor a menţionat că, pentru prevenirea deteriorării drumurilor, a fost limitată provizoriu circulaţia mijloacelor de transport de mare tonaj, iar echipe mobile, formate în comun cu poliţia rutieră, efectuează zilnic verificări. El a mai spus că gările auto şi şoferii au primit indicaţii să aibă rezerve de apă şi trusă medicală pentru a oferi ajutor călătorilor, în caz de necesitate. De asemenea, gările feroviare sînt obligate să asigure respectarea regulilor pentru prevenirea incendiilor şi are loc examinarea sistematică a terasamentului căii ferate şi a garniturilor de transportare.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei, Valentina Buliga a menţionat că a solicitat autorităţilor locale să ofere suport asistenţilor şi lucrătorilor sociali, pentru ca în perioada de caniculă să aprovizioneze cu apă persoanele aflate în dificultate, în special a celor ţintuite la pat.

Valentina Buliga a mai spus că în instituţiile rezidenţiale  a fost modificat programul pentru plimbări şi au fost introduse mai multe fructe în meniul zilnic al beneficiarilor.

Ministrul Muncii, Protecţiei Sociale şi Familiei a menţionat că au fost efectuate mai multe controale la întreprinderi, unde angajaţii muncesc în căldură şi au fost înregistrate unele abateri, fiind întocmite mai multe procese verbale şi aplicate sancţiuni.

Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi a informat membrii Comisiei că în instituţiile medicale au fost amenajate locuri în care poate fi măsurată tensiunea sau temperatura corpului şi este oferită apă potabilă. El a precizat că, pînă acum, au fost înregistrate 54 de cazuri de insolaţie.

Ministrul Educaţiei, Mihai Şleahtiţchi a menţionat că în toate instituţiile educaţionale au fost expuse informaţii despre protejarea în timpul zilelor cu temperaturi ridicate, regulile, ce trebuie respectate în timpul scăldatului în bazine sau lacuri, şi pentru prevenirea incendiilor.

Prim-ministrul a solicitat membrilor Comisiei să-şi continue activitatea atent şi responsabil şi să analizeze situaţia cu minuţiozitate.

De asemenea, Vlad Filat i-a cerut ministrului Agriculturii şi Industriei Alimentare, Vasile Bumacov, ca evaluarea pagubelor suferite de agricultori să fie făcută în mod obiectiv.

„Trebuie să avem o evaluare detaliată şi obiectivă astfel încît să fie despăgubiţi cei care într-adevăr au suportat prejudicii. În acest sens vor fi făcute verificări stricte”, a spus Vlad Filat.

De asemenea, Premierul a solicitat şefului Serviciului Protecţiei Civile şi Situaţiilor Excepţionale să evaluieze de cîte maşini are nevoie instituţia pentru transportarea apei în cazuri de urgenţă şi să fie prezentată o solicitare Guvernului pentru a fi identificate resursele financiare necesare pentru achiziţionare, anunșă Serviciul de presă al Guvernului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus