Trimite e-mail | Printeaza
IT
05.07.2012

Veniturile sectorului de comunicaţii electronice au crescut uşor în primul trimestru

Veniturile sectorului de comunicaţii electronice au crescut uşor în primul trimestru

În primele trei luni ale anului curent, veniturile provenite din furnizarea reţelelor şi serviciilor de comunicaţii electronice (comunicaţii mobile, telefonie fixă, acces la Internet şi transmisiuni de date, difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale) au crescut, faţă de perioada respectivă a anului trecut, cu aproximativ 1,7% şi au însumat 1 mld. 468,4 mil. lei, arată Raportul Agenţiei Naţionale pentru Reglementare în Comunicaţii Electronice şi Tehnologia Informaţiei (ANRCETI) privind evoluţia pieţelor de comunicaţii electronice în trimestrul I al anului 2012.

Conform raportului ANRCETI, creşterea uşoară a veniturilor înregistrate pe pieţele de comunicaţii electronice a fost generată, în principal, de sporirea volumelor de vânzări ale serviciilor de acces la Internet şi transmisiuni de date şi ale serviciilor de comunicaţii mobile. Veniturile obţinute pe aceste două pieţe s-au ridicat la 186,85 mil. lei (creştere cu 15,6%) şi, respectiv, la 820,45 mil. lei (creştere cu 1,7%). Vânzările serviciilor de telefonie fixă au însumat 384,7 mil. lei, iar cele ale serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale – 76,4 mil. lei.

Cele mai importante ponderi în structura veniturilor totale realizate pe pieţele de comunicaţii electronice le au veniturile obţinute din furnizarea serviciilor de comunicaţii mobile (55,9%), serviciilor de telefonie fixă (26,2%) şi serviciilor de acces la Internet şi transmisiuni de date (12,7%). Ponderea veniturilor din furnizarea serviciilor de difuzare şi retransmisie a programelor audiovizuale a constituit 5,2%.

Raportul ANRCETI relevă că, în trimestrul I al anului 2012, cel mai semnificativ venit mediu lunar per utilizator (ARPU) – de 140,43 lei - a fost înregistrat pe piaţa  serviciilor de acces la Internet. Valoarea acestui indicator pe piaţa serviciilor de telefonie fixă a fost de 108,48 lei, pe piaţa  comunicaţiilor mobile – 73,06 lei, iar pe piaţa serviciilor TV multicanal (servicii furnizate prin reţele de cablu, IPTV, reţele satelit şi reţele MMDS) – 51,12 lei.

În anul 2011, veniturile obţinute în sectorul de comunicaţii electronice au însumat 6 mld. 220 mil. lei. Conform prognozelor ANRCETI, în 2012 aceste venituri vor creşte, faţă de 2011, cu 2% şi vor ajunge la valoarea de 6,3 - 6,4 mld. lei.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus