Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.06.2012

William Henry Moser: Congresul american este dispus în favoarea eliminării Amendamentului Jackson-Vanick pentru R.Moldova

William Henry Moser: Congresul american este dispus în favoarea  eliminării Amendamentului Jackson-Vanick pentru R.Moldova

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Ambasadorul  Extraordinar şi Plenipotenţiar al Statelor Unite ale Americii la Chișinău, William Henry Moser.

În cadrul întrevederii, Ambasadorul William Henry Moser s-a interesat de rezultatele vizitei șefului Legislativului în Statele Unite ale Americii și a apreciat faptul că delegaţia Parlamentului Republicii Moldova, condusă de Marian Lupu, a inclus reprezentanţii tuturor fracţiunilor parlamentare, ceea ce denotă gradul sporit al democratizării în țara noastră. De asemenea, William Henry Moser a subliniat importanţa activităţii Camerei Americane de Comerţ  în Republica Moldova, care are mai multe propuneri cu privire la perfecţionarea cadrului legislativ actual în domeniul comercial-economic. Ambasador a mai opinat că ar fi oportun ca Președintele Parlamentului să se întâlnească cu reprezentanţii Camerei, cu scopul discutării situaţiei actuale în acest domeniu. De asemenea, Ambasadorul Statelor Unite la Chişinău a mai menționat că, vizavi de țara noastră, Congresul american este dispus în favoarea  eliminării Amendamentului Jackson-Vanick.

În același context, Președintele Parlamentului Marian Lupu a menționat că țara noastră dorește o consolidare a parteneriatului bilateral Republica Moldova-SUA şi să avansăm calitatea dialogului politic spre un angajament care să servească intereselor strategice ale ţărilor noastre.

Președintele Parlamentului a specificat că țara noastră contează şi în continuare pe sprijinul politic al Statelor Unite în cadrul formatului 5+2 în soluționarea problemei transnistrene, inclusiv transformarea actualei operaţiuni de pacificare într-o misiune civilă multinaţională cu mandat internaţional.

De asemenea, șeful Legislativului a mai specificat că Moldova contează pe activitatea Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA “Congressional Moldova Caucus”, instituit pe 19 martie 2012, care cuprinde 28 de legislatori americani, și lansat oficial pe data de 20 iunie curent. Sperăm, a spus Marian Lupu,  că instituire și consolidarea activității Grupului de Prieteni ai Moldovei în Congresul SUA va contribui la promovarea relațiilor bilaterale, în special la consolidarea dimensiunii parlamentare și ca, până la alegerile din toamnă în SUA, să fie eliminat Amendamentului Jackson-Vanick, informează Serviciul de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus