Trimite e-mail | Printeaza
Economie
21.06.2012

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2012

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2012

Cabinetul de miniştri a aprobat proiectul de lege pentru modificarea Legii bugetului de stat pe anul 2012 nr. 282 din 27 decembrie 2011. Ministrul Finanţelor, Veaceslav Negruţa a menţionat că, în primele 4 luni ale anului 2012, la bugetul public naţional au fost acumulate venituri în sumă totală de 9492,5 mil. lei, cu 1147,7 mil. lei sau cu 13,8 la sută mai mult decît în perioada similară a anului 2011. Totodată, prognozele la venituri, pe perioada ianuarie-aprilie curent, au fost realizate cu 333,5 mil. lei sau cu 3,4 la sută mai puţin. Conform prognozelor macroeconomice revizuite pentru anul 2012, veniturile bugetului public naţional se estimează la 34346,1 mil. lei, în descreştere cu 0,9% la sută, ceea ce este mai puţin comparativ cu prognozele iniţiale. În anul 2012 deficitul bugetului public naţional urmează să fie menţinut sub nivelul de 1,3% în PIB. Totodată, Veaceslav Negruţă a subliniat că setul de modificări şi completări conţine şi un şir de prevederi menite să consolideze şi să eficientizeze utilizarea resurselor financiare publice.

În context, Prim-ministrul a precizat că, în primele 3 luni ale anului curent, creşterea economică a fost de 1%, fapt care s-a răsfrîns şi asupra acumulărilor la buget.

Un alt proiect de lege privind modificarea şi completarea unor acte legislative vizează introducerea amendamentelor la partea venituri, cheltuieli şi deficitul bugetului de stat, reieşind din evoluţiile şi prognozele macroeconomice. 

Principalele modificări se referă la Codul de fiscal, legislaţia vamală, activităţile de întreprinzător, eficientizarea utilizării resurselor financiare publice, Legea fondului rutier, sistemul public de asigurări sociale, salarizarea funcţionarilor publici şi altele. În scopul asigurării durabilităţii bugetare, s-au identificat propuneri de diminuare a cheltuielilor bugetului de stat în sumă netă de 425,2 mil. lei sau cu 1,9 la sută comparativ cu cheltuielile aprobate anterior, suma anuală precizată constituind 21939,1 mil. lei. În rezultatul ajustărilor, cheltuielile de personal s-au diminuat cu 110,3 mil. lei. Această posibilitate s-a format în rezultatul amînării majorării salariale persoanelor care deţin funcţii de demnitate publică.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus