Trimite e-mail | Printeaza
Politic
20.06.2012

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu liderul transnistrean Evghenii Şevciuk

Vlad Filat a avut astăzi o întrevedere cu liderul transnistrean Evghenii Şevciuk

Întrevederea a avut loc în localitatea germană Rottach-Egern, unde se desfăşoară conferinţa la nivel înalt “Promovarea măsurilor de consolidare a încrederii în procesul de reglementare a conflictului transnistrean”, organizată de OSCE în cooperare cu Germania. La întrevedere au mai participat Vicepremierul pentru reintegrare, Eugen Carpov, reprezentantul politic al Tiraspolului în procesul de negocieri privind reglementar a conflictului transnistrean, Nina Ştanski şi reprezentanţii participanţilor procesului de negocieri în formatul „5+2”.

În cadrul întrevederii au fost trecute în revistă acţiunile care au fost întreprinse în vederea îndeplinirii înţelegerilor convenite pînă la această etapă, inclusiv rezultatele activităţii grupurilor de lucru ale experţilor pe domenii. Totodată, au fost trasate unele obiective pentru perioada următoare.

Vlad Filat a mulţumit Preşedinţiei irlandeze a OSCE pentru organizarea evenimentului, menţionînd că suportul partenerilor în procesul de reglementare a problemei transnistrene este unul foarte important.
„Este important să fie menţinută şi în continuare o atmosferă de încredere, precum şi să fie îndeplinite înţelegerile la care s-a convenit în vederea soluţionării problemelor cu care se confruntă cetăţenii de pe ambele maluri ale Nistrului”, a spus Vlad Filat.

Premierul a remarcat faptul că toate înţelegerile convenite pînă acum se îndeplinesc, ceea ce consolidează încrederea între participanţii la proces.

În calitate de exemplu, Premierul a menţionat că, chiar începînd din ziua de astăzi, copiii din raioanele din stînga Nistrului se vor odihni pe malul drept, iar cei de pe malul drept – în stînga Nistrului, conform înţelegerii din aprilie curent.
Premierul a remarcat şi intensificarea relaţiilor culturale, referindu-se la recentul concert susţinut de renumitul ansamblu de dansuri populare „JOC” la Tiraspol.

„Unii pot spune: ei şi? Dar daca facem o analiză obiectivă, vedem că există progres. Înţelegem că, pentru a construi o casă, trebuie că avem o temelie bună. În cazul nostru, fundamentul este încrederea reciprocă, pe care o vom consolida în continuare”, a declarat Vlad filat.

Premierul a menţionat că, în perioada următoare, se va pune accent pe eficientizarea activităţii grupurilor de lucru, astfel încît toate problemele de ordin tehnic să fie soluţionate la acest nivel.

Evghenii Şevciuk a menţionat că este mulţumit de colaborarea pe care o are cu Vlad Filat şi de faptul că tot asupra a ce se convine se realizează.

„Între noi se formează o atmosferă de încredere reciprocă şi consider că sîntem la începutul unei noi căi, iar consolidarea încrederii ne va permite pe viitor să soluţionăm probleme mult mai importante”, a precizat Evghenii Şevciuk.

Vlad Filat şi Evghenii Şevciuk le-au comunicat participanţilor procesului de negocieri în formatul „5+2” ca au convenit să continue acţiunile în vederea redeschiderii circulaţiei pe podul peste rîul Nistru, în regiunea localităţii Gura Bîcului, pe care nu a mai existat circulaţie timp de 20 de ani. Ei s-au arătat încrezători că această acţiune va facilita circulaţia oamenilor şi transportului în regiune, această porţiune fiind parte a unui traseu internaţional.

De asemenea, s-a convenit asupra continuării dialogului pentru soluţionarea problemelor în domeniile educaţiei, sănătăţii, infrastructurii etc.

În acest context, Vlad Filat şi Evghenii Şevciuk au menţionat că mizează pe sprijinul partenerilor în soluţionarea problemelor respective, inclusiv pe sprijinul financiar, acesta fiind important în realizarea proiectelor ce apropia oamenii e pe cele două maluri ale Nistrului.

Participanţii la procesul de negocieri 5 plus 2 au apreciat succesele înregistrate pînă în prezent în procesul de consolidare a încrederii, dar şi de reglementare a problemei transnistrene în general. Ei au spus că vor acorda şi în continuare susţinerea necesară în acest proces important şi şi-au exprimat certitudinea că, în cadrul celor trei runde de negocieri care vor avea loc pînă la finele anului curent, se vor înregistra noi progrese.

După întîlnire în format extins, a urmat o întrevedere în format restrîns, la care au participat doar Vlad Filat, Evgheni Şevciuk, Eugen Carpov şi Nina Ştanski. Participanţii la întrevedere au discutat despre acţiunile ce urmează a fi întreprinse în continuare de comun acord în ceea ce ţine de libertatea circulaţiei şi excluderea obstacolelor existente. La final, s-a adoptat şi un comunicat comun, informează un comunicat al Executivului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus