Trimite e-mail | Printeaza
Politic
19.06.2012

Parteneriatul de Mobilitate RM-UE: Reuniunea extinsă a Platformei Locale de Cooperare la Chişinău

Potrivit MAEIE, la 18 iunie 2012 a avut loc Reuniunea în format extins a Platformei Locale de Cooperare a Parteneriatului de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană, care a reunit reprezentanţi ai instituţiilor naţionale şi internaţionale, ai misiunilor diplomatice ale statelor membre UE şi ai organizaţiilor internaţionale.
 
 Evenimentul a fost organizat la iniţiativa Guvernului Republicii Moldova şi a Comisiei Europene şi este parte componentă a mecanismului de monitorizare a implementării  obiectivelor Declaraţiei Comune privind Parteneriatul de Mobilitate Republica Moldova - Uniunea Europeană.
 
 La reuniune au fost prezentate rezultatele proiectelor implementate de către parteneri în cadrul Parteneriatului de Mobilitate în următoarele domenii: mobilitate, migraţie legală şi integrare; creşterea impactului migraţiei şi mobilităţii asupra dezvoltării; managementul frontierei, readmisia, documentele de identitate şi călătorie, combaterea migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane. De asemenea au fost prezentate informaţiile despre procesul de evaluare a Parteneriatului de Mobilitate şi rezultatele acestuia.
 
 În deschiderea reuniunii Natalia Gherman,  Viceministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene al Republicii Moldova, a reliefat importanţa acordată de ţara noastră valorificării oportunităţilor oferite de această iniţiativă pentru consolidarea politicilor naţionale în domeniul migraţiei, deosebit de importante inclusiv în contextul preluării standardelor europene în procesul de liberalizare a regimului de vize cu UE, precum şi potenţialul pe care il comportă Parteneriatul de Mobilitate pentru RM în contextul politicii europene de vecinătate sub aspectul multiplicării şi transferului de expertiză şi bune practici. 
 
 Participanţii au apreciat nivelul implementării obiectivelor stipulate în Declaraţia Comună privind Parteneriatul de Mobilitate, au evaluat mecanismul actual de implementare, cooperare şi monitorizare în cadrul Parteneriatului de Mobilitate şi au identificat priorităţile de bază pentru cooperarea în viitor.
 
 Parteneriatul de Mobilitate RM-UE este o iniţiativă pilot, lansată la 5 iunie 2008, care reuneşte mai multe proiecte şi iniţiative în domeniul migraţiei şi se referă în mod prioritar la:   Consolidarea capacităţilor instituţionale în domeniul gestionării migraţiei; promovarea migraţiei legale; consolidarea relaţiilor cu diaspora; promovarea revenirii şi reintegrării migranţilor moldoveni; investirea eficientă a remitenţelor; asigurarea protecţiei sociale; supravegherea frontierei şi securitatea documentelor; cooperarea în domeniul luptei contra migraţiei ilegale şi a traficului de fiinţe umane.
 
 Statele membre ale UE ce participă în cadrul PM cu Republica Moldova prin intermediul diferitor proiecte din sfera politicii migraţionale sunt: Bulgaria, Cehia, Cipru, Franţa, Germania, Grecia, Italia, Lituania. Polonia, Portugalia, România, Slovacia, Slovenia, Suedia, Ungaria. Comisia Europeană, FRONTEX şi Fundaţia Europeană pentru Instruire de asemenea participă la Parteneriatul de Mobilitate.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus