Trimite e-mail | Printeaza
Economie
14.06.2012

A fost lansat Proiectul „Lead Your Way to Businesses” privind intensificarea şi îmbunătăţi procesul de cooperare transfrontalieră a antreprenoriatului tinerilor din Republica Moldova şi România

Astăzi, 14 iunie 2012, Organizaţia pentru Dezvoltarea Sectorului Întreprinderilor Mici şi Mijlocii (ODIMM), în parteneriat cu Patronatul Judeţean al IMM-urilor Iaşi (PJIMM Iaşi, România) au lansat Proiectul „Lead Your Way to Businesses” din cadrul Programului de Cooperare Transfrontalieră România – Ucraina – Republica Moldova 2007 – 2013.

Iulia Iabanji, Director General al ODIMM, referindu-se la Proiectul „Lead Your Way to Business” a specificat, că scopul acestuia este de a intensifica şi îmbunătăţi procesul de cooperare transfrontalieră dintre Republica Moldova şi România, prin încurajarea şi susţinerea tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului în iniţierea şi dezvoltarea afacerilor cu un impact social şi economic transfrontalier, şi astfel, contribuind, pe termen lung, la reducerea procesului de emigrare în rândul tinerilor, crearea noilor locuri de munca şi îmbunătăţirea generală a economie în regiune.

Un loc aparte în implementarea proiectului revine şi colegilor din România. Prezent la eveniment, ES Marius Lazurcă, Ambasadorul României în Republica Moldova a spus că România, ca stat membru al Uniunii Europene, va susţine şi contribui la procesele de acest fel, menţionând că UE este o sursă de oportunităţi de dezvoltare şi totodată, este o sursă de siguranţă pentru promovarea ideilor şi intenţiilor de cooperare a comunităţii.

Nicolai Viţelaru, Preşedinte al Patronatului Judeţean al Întreprinderilor Mici şi Mijlocii Iaşi din România şi Co-organizator al proiectului  „Lead Your Way to Businesses” a spus că acest proiect se adresează tinerilor de pe ambele maluri ale Prutului, adăugînd că bunele experienţe din România vor fi retranslate şi dezvoltate şi în Republica Moldova.

Precizăm că obiectivele generale ale proiectului sunt de a crea un cadru favorabil pentru a susţine afacerile transfrontaliere sau a celor din zona transfrontalieră; de a îmbunătăţi abilităţile şi cunoştinţele antreprenoriale a 100 de tineri de pe ambele părţi ale Prutului, inclusiv prin intermediul sistemului de mentorat; de a asista tinerii beneficiari în analiza şi planificarea propriilor afaceri şi, nu în ultimul rând, de a stimula dialogul şi parteneriatele bilaterale.

Proiectul prevede următoarele activităţi de bază: crearea Centrelor Transfrontaliere de Suport al Afacerilor Start-up (în Republica Moldova şi România); dezvoltarea abilităţilor antreprenoriale (seminare, ateliere de lucru şi întâlniri cu antreprenori), atât pentru tinerii/potenţialii antreprenori, cât şi pentru consultanţi; prestarea Serviciilor de consultanţă, în special în elaborarea planurilor de afaceri;  desfăşurarea unui Concurs de Planuri de Afaceri; organizarea unui Forum Transfrontalier de promovare a afacerilor dezvoltate de către beneficiarii proiectului, Chişinău.

Menţionăm că principalii beneficiari ai proiectului „Lead Your Way to Business” sunt 100 de persoane cu vârsta cuprinsă între 18 – 35 de ani din R. Moldova şi România. Durata planificată a proiectului „Lead Your Way to Businesses” este de 22 luni, iar bugetul total este de 375.742,97 EUR. Din bugetul total a proiectului, suma de 334.411,24 EUR (89%) reprezintă porţiunea de grant, iar suma de  41,331.73 EUR (11%) este contribuţia partenerilor.

Potrivit Ministerului Economiei, la 20 martie 2012 a fost semnat contractul de grant cu Autoritatea Comună de Management, iar pe data de 8 mai 2012, la Chişinău, a avut loc prima întâlnire de lucru cu reprezentanţii PJIMM Iaşi, în cadrul căreia au fost discutate un şir de întrebări legate de implementarea proiectului, contractul de grant, organizarea conferinţei de lansare la Chişinău şi Iaşi, vizibilitatea în cadrul proiectului, ş.a. Pentru lunile august-octombrie ale anului 2012 este preconizată amenajarea Centrelor de consultanţă din Chişinău şi Iaşi în conformitate cu cerinţele proiectului. Totodată, pentru această perioadă sunt planificate cursurile de instruire în România, pentru angajaţii Centrelor de consultanţă. 

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus