Trimite e-mail | Printeaza
Politic
24.05.2012

Reniţă: Reglementarea chestiunii transnistrene, exclusiv în contextul integrităţii teritoriale a R. Moldova

Reniţă: Reglementarea chestiunii transnistrene, exclusiv în contextul integrităţii teritoriale a R. Moldova

Ambasadorul Republicii Moldova la Bucureşti, Iurie Reniţă, a declarat, joi, că rezolvarea problemei transnistrene trebuie să se realizeze "exclusiv" în contextul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu oferirea unei largi autonomii acestei regiuni.

"Reglementarea finală a chestiunii transnistrene trebuie să se producă exclusiv în contextul integrităţii teritoriale a Republicii Moldova, cu oferirea unei autonomii largi a regiunii transnistrene. (...) Forma autonomiei poate fi diversă. Urmează să identificăm soluţiile concrete, dar doar în contextual integrităţii teritoriale", a spus Reniţă, la prima ediţie a Forumului civic România-Ucraina care are loc joi şi vineri la Bucureşti.

El a remarcat rolul important al Rusiei în ceea ce priveşte identificarea soluţiei finale în cazul chestiunii transnistrene.

De asemenea, ambasadorul Republicii Moldova a apreciat implicarea Ucrainei în ceea ce priveşte Transnistria.
"Rolul Ucrainei în cadrul formatului 5+2 este unul benefic şi în continuare solicităm şi contăm pe acceaşi abordare şi a altor actori internaţionali, implicaţi în cadrul acestui mecanism", a mai spus Reniţă.

El a spus că au fost făcuţi "paşi concreţi pentru apropierea celor două maluri ale Nistrului", adică între autorităţile de la Chişinău şi liderii de la Tiraspol.

"Mergem pe formula slowly but surely, nu dorim să forţăm nota, dar să pornim de la momentele şi aspectele care pot fi soluţionate imediat. Exprim certitudinea că va sosi timpul, şi cred că nu va dura mult, când pe agenda discuţiilor dintre Chişinău şi Tiraspol vor figura şi aspectele politice, ceea ce înseamnă statutul regiunii transnistrene", a spus ambasadorul Republicii Moldova în România, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus