Trimite e-mail | Printeaza
Politic
22.05.2012

Moldova va primi din partea Statelor Unite o asistenţă financiară suplimentară de peste 2,3 mln de dolari pentru consolidarea justiţiei şi reforma organelor de drept

Moldova va primi din partea Statelor Unite o asistenţă financiară suplimentară de peste 2,3 mln de dolari pentru consolidarea justiţiei şi reforma organelor de drept

Secretarul General al Guvernului, Victor Bodiu a semnat ieri cu Brian A. Nichols, Adjunctul principal al Asistentului Secretarului de Stat pentru Biroul afaceri internaţionale în domeniul combaterii drogurilor şi aplicării legii, un amendament la "Scrisoarea de Acord cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii, informează un comunicat al guvernului de la Chişinău.

Amendamentul prevede acordarea asistenţei suplimentare din partea Guvernului Statelor Unite în valoare totală de 2 384 800 dolari SUA, îndreptate spre susţinerea supremaţiei legii în Republica Moldova, şi în special pentru susţinerea eforturilor în domeniul consolidării justiţiei şi reformei organelor de drept, combaterea corupţiei, traficului de persoane şi a criminalităţii organizate.

Secretarul General al Guvernului a  precizat că la moment, în Moldova în curs de implementare sunt 26 proiecte din cadrul asistenței Guvernului SUA în valoare de cca 360 mln. dolari.

„Guvernul Republicii Moldova are voința și determinarea, stabilite printr-un plan de activitate bine definit și de perspectivă în vederea ridicării bunăstării cetățenilor săi, de apărare a drepturilor și libertăților fundamentale ale cetățenilor și de integrare europeană. În acest context un loc aparte îl ocupă reforma instituțiilor de drept și aplicării normelor de drept, pentru a corespunde valorilor unui stat cu adevărat democratic și cerințelor internaționale. Am elaborat și adoptat în Guvern setul de acte normative menite să pregătească reformarea instituțiilor de drept, care au fost apreciate la nivel înalt de către partenerii de dezvoltare, experții străini și naționali”, a mai spus Victor Bodiu.

Oficialul a menţionat că semnarea amendamentului 14, în valoare de peste 2.3 miln. dolari va permite Guvernului să susțină la modul practic reforma Ministerului Afacerilor Interne, inclusiv prin procurarea echipamentului performant dar și instruirea continuă a personalului, să intensifice eforturile de luptă contra traficului ilicit de persoane, va permite acordarea unei atenții sporite luptei cu corupția și actele de lezare a onoarei și demnității cetățeanului.

Scrisoarea de Acord iniţială cu privire la controlul drogurilor şi aplicarea normelor de drept între Guvernul Republicii Moldova şi Guvernul Statelor Unite ale Americii a fost semnată la 28 august 2001, iar valoarea totală a asistenţei acordate pînă în prezent în cadrul acestui program a atins cifra de aproximativ 14 miln. dolari SUA. Această asistenţă a inclus instruirea judecătorilor, procurorilor, angajaţilor organelor de drept, donaţii ale mijloacelor de transport şi ale altui echipament, renovarea şi modernizarea Centrului pentru Combaterea Traficului de Persoane a MAI.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus