Trimite e-mail | Printeaza
Externe
17.05.2012

Ponta, la comemorarea anexării Basarabiei de Rusia: România sprijină necondiţionat R. Moldova în realizarea destinului european

Ponta, la comemorarea anexării Basarabiei de Rusia: România sprijină necondiţionat R. Moldova în realizarea destinului european

România continuă să sprijine sincer şi necondiţionat Republica Moldova în realizarea destinului european al Chişinăului, afirmă, miercuri, premierul Victor Ponta, într-un mesaj la comemorarea a 200 de ani de la anexarea Basarabiei de către Imperiul Ţarist.

"Astăzi, integrarea europeană este un proiect care presupune eforturi politice majore, reforme dificile şi transformări sociale radicale. Integrarea europeană este însă o oportunitate nu numai a României, dar şi a Republicii Moldova, o oportunitate de a face ca graniţa care ne-a divizat vreme de două secole să devină una simbolica odată cu procesul de integrare! Guvernul României doreşte să reafirme astăzi, când comemorăm unul dintre momentele sensibile din istoria ţărilor noastre, că sprijinul României pentru Republica Moldova rămâne unul sincer şi necondiţionat, precum şi că România va face toate eforturile pentru a ajuta Chişinăul în realizarea destinului său european!", se arată în mesajul premierului Ponta, transmis de Biroul de presă al Executivului.  

Victor Ponta subliniază că anexarea Basarabiei de către Rusia ţaristă are şi în prezent consecinţe politice şi sociale dominante în România şi Republica Moldova. "La 16 mai se împlinesc 200 de ani de la momentul în care jumătatea estică a Moldovei a fost anexată de Imperiul Ţarist. Consecinţele acestui act şi urmările lor politice şi sociale rămân în continuare dominante ale existenţei celor două state - România şi Republica Moldova. Separarea impusă de o graniţă creată de efortul politic al marilor puteri ale epocii a dus la împărţirea în două a familiilor, credinţelor, obiceiurilor, a limbii şi a culturii comune. În numeroase ocazii, aceste diviziuni au generat în ambele societăţi tensiuni politice, au stat la baza ascensiunii politice a extremismului şi au favorizat abandonarea politicilor şi a argumentelor înţelepte în favoarea beneficiilor de moment şi a pasiunilor ideologice", consideră premierul României, scrie Agerpres.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus