Trimite e-mail | Printeaza
Economie
10.05.2012

Marian Lupu a avut o întrevedere cu Șeful Misiunii FMI

Președintele Parlamentului Republicii Moldova, Marian Lupu, a avut astăzi o întrevedere cu Nikolay Gueorguiev, Șef al Misiunii Fondului Monetar Internațional, și Tokhir Mirzoev, Reprezentant permanent al FMI în Republica Moldova.

În cadrul dialogului au fost analizate evoluțiile actuale din economia republicii și perspectivele dezvoltării economice pînă la sfîrșitul anului curent, politicile macroeconomice, precum și aspectul legislativ al realizării Programului de asistență a Republicii Moldova cu FMI pînă la începutul anului 2013.

Marian Lupu a făcut o trecere în revistă a agendei Parlamentului sub aspectul adoptării proiectelor de acte legislative înaintate de Guvern în corespundere cu Memorandumul semnat de autoritățile Republicii Moldova cu FMI.

Președintele Legislativului a menționat faptul că Parlamentul acordă o atenție prioritară politicii bugetar-fiscale. Marian Lupu a informat oficialul FMI că actualmente se află în stadiu de elaborare politica bugetar-fiscală pe termen mediu. În luna iulie 2012 Parlamentul urmează să adopte proiectul de lege privind politica bugetar fiscală pe anul 2013.

”Constat că avem viziuni comune cu FMI  asupra dezvoltării sistemului bancar din Republica Moldova, precum și a sectorului real al economiei”, a mai spus Președintele Parlamentului.

Totodată, Marian Lupu a specificat că reformele economice demarate nu trebuie să aibă impact negativ asupra rezolvării problemelor de ordin social.

Nikolay Gueorguiev a estimat că în ultimii doi ani Republica Moldova a înregistrat progrese mari în implementarea reformelor economice și dezvoltarea economiei în ansamblu. În rezultat, potrivit oficialului FMI, s-a obținut o creștere economică în condițiile situației economice nefavorabile din regiune.

Șeful Misiunii FMI a apreciat rolul Parlamentului în consolidarea politicii bugetar fiscale a statului.

Nikolay Gueorguiev a precizat că consultările bianuale ale Misiunii FMI cu autoritățile și societatea civilă din Republica Moldova sunt benefice pentru perspectivele dezvoltării economice și politicilor macroeconomice din republica noastră.

Programul Moldovei cu FMI este preconizat pentru o perioadă pe trei ani și a fost aprobat la 29 ianuarie 2010. El este susținut de un credit în valoare totală de 369,6 milioane de drepturi speciale de tragere (DST), din care 270 milioane de DST (circa 415 milioane de dolari S.U.A.) au fost deja debursate, informează Serviciul de presă al Legislativului.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus