Trimite e-mail | Printeaza
Economie
27.04.2012

Uniunea Europeană este dispusă să acorde Moldovei fonduri suplimentare ca rezultat al impelementării cu succes a reformelor

Uniunea Europeană este dispusă să acorde Moldovei fonduri suplimentare ca rezultat al impelementării cu succes a reformelor

Uniunea Europeană acordă o atenţie sporită implementării programelor de suport bugetar sectorial de către Guvernul Republicii Moldova, iar datorită efortului comun şi rezultatelor obţinute, Misiunea de programare a Comisiei Europene a anunţat astăzi posibilitatea majorării fondurilor alocate Republicii Moldova.

Viceprim-ministrul Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, a apreciat, în cadrul unei întrevederi cu misiunea CE, că Moldova este în linie cu realizarea prevederilor matricei de politici convenite, iar  principiul de valorificare a mijloacelor Parteneriatului Estic „more for more” (mai multe fonduri contra mai multe reforme) încurajează autorităţile de la Chişinău să intensifice reformele. Valeriu Lazăr a menţionat printre domeniile prioritare pentru Republica Moldova cel energetic şi dezvoltarea economică în zonele rurale. El a salutat disponibilitatea extinderii Programului de suport bugetar pentru aceste domenii pentru anii viitori şi alocarea de fonduri suplimentare pentru dezvoltarea acestora.

„În anul 2011 am făcut un test, alocând 25 de milioane de lei pentru sporirea eficienţei energetice, şi am constatat că cererea de resurse şi capacitatea de absorbţie a fondurilor în domeniu sunt enorme, iar impactul social şi economic al acestor proiecte este semnificativ”, a declarat Valeriu Lazăr. El a remarcat interesul sporit al partenerilor de dezvoltare pentru sectorul energetic şi a menţionat importanţa unei mai bune coordonări a asistenţei pentru a obţine efectul dorit de complementaritate şi sinergie a proiectelor derulate.

Potrivit ministrului, reforma în sectorul energetic a început „cu dreptul”, iar autorităţile de la Chişinău se ambiţionează să implementeze pachetul legislativ II al Uniunii Europene şi, cu timpul, şi pachetul legislativ III, care prevăd de facto integrarea Republicii Moldova în piaţa energetică europeană.

Cât ţine de dezvoltarea economică în zonele rurale, ministrul Economiei a pledat pentru lichidarea disparităţilor în diferite regiuni ale ţării şi pentru susţinerea procesului de schimbare a mentalităţilor, axată pe crearea condiţiilor de dezvoltare a afacerilor în zonele rurale şi consolidarea infrastructurii de suport pentru IMM-uri. „Este importantă diversificarea economică rurală, inclusiv prin dezvoltarea afacerilor non-agricole în satele noastre”, a precizat Valeriu Lazăr.

Potrivit Ministerului Economiei, în cadrul programului de suport bugetar au fost prevăzute fonduri de cca 94 mln. euro pentru anul 2011 şi peste 100 mln. euro în anul 2012, printre altele fiind alocate mijloace pentru crearea Fondului de Eficienţă Energetică, în mărime de 180 milioane lei, care va deveni funcţional în anul curent, şi pentru susţinerea dezvoltării economice în regiunile rurale, reforma justiţiei, etc.

cuvinte-cheie: Valeriu | Lazăr | Uniunea | europeana

Comentarii (0)

 

Related news

Sus