Trimite e-mail | Printeaza
Social
25.04.2012

În următorii 3 ani, Republica Moldova va beneficia de un proiect nou pentru reformarea sectorului sănătăţii

În următorii 3 ani, Republica Moldova va beneficia de un proiect nou pentru reformarea sectorului sănătăţii

În cadrul unei conferinţe de presă, condusă, marţi 24 aprilie curent, de către Ministrul Sănătăţii, Andrei Usatîi, a fost lansat Proiectul “Susţinerea dialogului pe marginea politicilor, strategiilor şi planurilor naţionale de sănătate în ţările-partenere” (Proiectul). La eveniment au participat Şeful Delegaţiei Uniunii Europene (UE) în Moldova, Ambasadorul Dirk Schuebel şi  reprezentantul Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS) în Republica Moldova, Jarno Habicht.

Proiectul are o durată de 3 ani şi va fi implementat în Moldova, prin intermediul OMS Astfel, RM va beneficia, anual, adiţional de circa 100,000 Euro pentru asistenţă tehnică. Principalele obiective ale proiectului sunt: susţinerea dezvoltării şi implementării politicilor, strategiilor şi planurilor de sănătate; fortificarea capacităţilor  partenerilor naţionali de angajare în dialoguri eficiente pe marginea politicilor de sănătate; coordonarea mai bună între partenerii externi şi locali şi armonizarea asistenţei în conformitate cu politicile, strategiile şi planurile elaborate.

Ambasadorul Dirk Schuebel, a menţionat că în RM, sectorul sănătăţii se află pe primele poziţii în topul domeniilor, care beneficiază de suport bugetar din partea UE. Dialogul deschis pe marginea politicilor, strategiilor şi planurilor naţionale de sănătate este elementul-cheie întru soluţionarea problemelor celor 7 ţări beneficiare ale proiectului.

La rândul său, Jarno Habicht, a specificat că după negocieri de cîţiva ani între UE şi OMS asupra implementării acestui proiect, el devine unul de lungă durată cu scopul fortificării sectorului sănătăţii din perspectiva necesităţilor populaţiei. Prima iniţiativă în derularea acestui proiect ţine de organizarea Forumului de Sănătate, o platformă de discuţii la nivel naţional privind politicile care sunt implementate în sector şi rezultatele acestora.

Potrivit Ministerului Sănătăţii, Republica Moldova este unica ţară, din regiunea europeană, care va beneficia de acest tip de proiect, care la moment este implementat în 7 ţări la nivel global.

cuvinte-cheie:

Comentarii (0)

 

Sus