Trimite e-mail | Printeaza
Politic
27.03.2012

Cecilia Malmström: Uniunea Europeană are o cooperare foarte bună cu R. Moldova în ceea ce priveşte implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize

Cecilia Malmström: Uniunea Europeană are o cooperare foarte bună cu R. Moldova în ceea ce priveşte implementarea Planului de acţiuni privind liberalizarea regimului de vize

Potrivit unui comunicat al Guvernului, Cecilia Malmstrom a felicitat R. Moldova pentru alegerea Peşedintelui ţării, menţionînd că Uniunea Europeană se bucură pentru această reuşită. Comisarul  şi-a exprimat speranţa că Republica Moldova va avansa şi mai mult pe calea reformelor şi apropierii de valorile europene.

Referitor la agenda europeană a ţării noastre, Comisarul European a apreciat modul în care autorităţile de la Chişinău implementează angajamentele asumate, în special  cele care vizează regimul liberalizat de vize.

Premierul a precizat că, în rezultatul acţiunilor întreprinse pînă în prezent, din 42 acte legislative prevăzute în cadrul primei faze, 36 acte legislative au fost adoptate, 4 sînt în proces de examinare şi adoptare în Parlament şi 2 în Guvern. Raportul complementar privind definitivarea implementării condiţionalităţilor primei faze urmează a fi prezentat în prima jumătate a lunii aprilie curent.

Vlad Filat a menţionat că cel de-al II-lea Raport de progres al UE privind implementarea Planului de Acţiuni pe vize a reflectat progresul înregistrat şi calitatea acţiunilor realizate de RM în implementarea primei faze a Planului de Acţiuni RM-UE.

Prim-ministrul a menţionat că mizează pe susţinerea Comisarului European pentru aprobarea unei decizii favorabile a Comisiei Europene şi Consiliului pentru trecerea oficială a R. Moldova la cea de-a doua etapă de implementare a Planului de Acţiuni în domeniul vizelor pînă la reuniunea Consiliului de Cooperare RM-UE din 26 iunie 2012.

Vlad Filat a mai menţionat că, ţinînd cont de complexitatea realizării reformei Ministerului Afacerilor Interne, precum şi celorlalte organe de ocrotire a normelor de drept în continuare, au fost întreprinşi paşi concreţi pentru depolitizarea şi demilitarizarea aparatului central al poliţiei şi reformarea trupelor de carabineri, a sistemului de pregătire şi promovare a personalului şi mecanismului de investigare a încălcărilor admise de către angajaţii MAI.

Premierul a solicitat asistenţa Comisiei Europene pentru evaluarea necesităţilor  legate de implementarea managementului integrat la frontieră, o prevedere obligatorie pentru ca Moldova să obţină regim liberalizat de vize cu UE.

cuvinte-cheie: Malmstrom | Cecilia | vize

Comentarii (1)

 

Related news

Sus